NieuwVoetbal

Het WK voetbal van 1982: Een sjeik op het veld!

Midzomernacht is in Frankrijk vooral het feest van de muziek. Een door president Mitterrand ingesteld feest dat in 1982 zijn primeur kende. Heel Frankrijk luistert dan naar muziek of zingt mee. In ieder geval is het overal heel druk op straat. Maar die eerste dag van de zomer op het WK van 1982 stond vooral in het teken van een dwaze sjeik, die de hoofdrol speelde bij een wedstrijd van Frankrijk op het WK in Spanje. Zijn dwingende ogen zouden voor grote hilariteit zorgen.

Het is 21 juni 1982 en onaangenaam warm in Valladolid, wanneer Les Bleus, op een normale overwinning op Koeweit lijken af te stevenen. De Fransen hadden in hun eerste wedstrijd tegen Engeland gefaald en waren uit op eerherstel. De lichtvoetige sterren als Giresse, Platini en Six wilden met een goede wedstrijd de kritiek in eigen land weerleggen. Na 48 minuten stonden ze met 3-0 voor en leek er niets meer aan hand. Maar een kwartier voor het eind scoorde Al-Buloushi tegen.

Op de eretribune stond een opvallend sjeik op en maakte een dansje. De spelers liepen zijn richting uit om hem bij het feest te betrekken. De wereld keek met een zekere vertedering toe. Bij de eerste wedstrijd hadden ze al verrassend gelijk gespeeld tegen Tsjechoslowakije. Maar acht minuten later bestond er geen begrip, toen de sjeik met handgebaren duidelijk maakte dat dezelfde spelers van het veld moesten komen. Wat was er gebeurd? Giresse scoorde na een mooie combinatie zijn eerste treffer op dit WK.

Maar terwijl de Fransen de treffer vierden, liepen de spelers van Koeweit boos naar scheidsrechter Stupar uit de USSR. Zij meenden dat de Rus al had gefloten voor buitenspel en lieten de Fransen daarom scoren. De woede was groot en de spelers van Koeweit weigerden het spel voort te zetten. Zij vroegen hulp bij de sjeik, die pontificaal van de eretribune naar het veld afdaalde. Fahd Al Ahmad Al Jaber Al Sabah was de naam, broer van de emir van het oliestaatje. Hij praatte even met de scheidsrechter en zei dat de spelers werden afgeleid door een fluitsignaal uit de tribune.

Daarom moest het doelpunt maar worden afgekeurd. Er werd overlegd. Bondscoach Hidalgo ging helemaal over de rooie, toen een cameraman bij het draaien met zijn gevaarte om de sjeik te volgen de coach tegen het hoofd raakte. Na tien hilarische minuten hervatte Stupar de wedstrijd met een vrije trap voor Koeweit vanwege buitenspel. De Fransen waren zo boos dat ze even later toch een vierde goal maakten. Het bleef bij 4-1.

Na de wedstrijd werd de scheidsrechter geschorst door de FIFA. De sjeik zou nog vaak als eregast bij galawedstrijden opduiken, totdat hij bij de inval van Irak in de zomer van 1990 sneuvelde aan het front als legerleider. Bij de echte oorlog bestaat immers geen buitenspel en kunnen vermeende fouten niet worden hersteld.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurriaan van Wessem
Jurriaan van Wessem (1960) is historicus en journalist. Hij was onder meer eindredacteur voor het voetbalmaandblad Elf, was medewerker van De Volkskrant en La Gazzetta dello Sport en werkte als correspondent voor de GPD-bladen. Door zijn activiteiten en verblijf in het buitenland heeft hij een brede visie op het internationale voetbal.