NieuwVoetbal

Hoe dan? In 1957 werd een Duitse voetbalclub kampioen in een Nederlandse competitie

Op 23 april 1949 annexeerde Nederland enkele vierkante kilometer in Duitsland. Zo werden er opeens enkele Duitse voetbalclubs verplaatst naar de Nederlandse competitie.

Nederland eiste na afloop van de Tweede Wereldoorlog compensatie van de oorlogsschade door Duitse grond te claimen. Precies 75 jaar geleden vonden daarom enkele kleine grenscorrecties plaats in de regio’s bij Sittard en Lobith.

Kreisklasse

De voetbalclubs in die gebieden verhuisden natuurlijk mee naar hun nieuwe land. Tubantia stelde op 14 mei 1949 één daarvan voor aan zijn lezers. ‘Elten is een voetbalclub rijk, die wel een paar honderd leden telt. Het is Fortuna.’ Zij was net dat seizoen kampioen geworden in de Kreisklasse, vergelijkbaar met de vierde klasse in Nederland.

Ondanks deze titel had de club grote problemen: ‘Drie van de beste voorhoedespelers vertrokken voor de grenscorrecties, als ook de penningmeester van Fortuna, die vergat de kas achter te laten. Met het gevolg, dat de vereniging volkomen berooid is.’

En dan was het terrein ook nog eens in slechte staat, waarmee het niet voldeed aan de Nederlandse eisen. ‘Men wil echter proberen een nieuw terrein aan te leggen, waarvoor men een geschikt perceel op het oog heeft. Voor een en ander hoopt men de medewerking van de landdrost te winnen, welke functionaris nu reeds het volle vertrouwen van alle Eltenaren geniet.’ Een landdrost is vergelijkbaar met een burgemeester.

Het zou allemaal wel goed komen, beloofde de club aan het Algemeen Handelsblad. ‘Men stelt alle pogingen in het werk een nieuw terrein te krijgen en men hoopt in het a.s. seizoen aan de Nederlandse competities te kunnen deelnemen.’

De nieuwe grenspaal bij Elten. Foto via het Nationaal Archief

Gelderland

De KNVB besprak de voetbalannexatie kort in de bestuursvergadering van 21 mei 1949. ‘De Heer Coldewey deelt mede, dat in Elten een nauwgezet onderzoek wordt ingesteld, waarover de vergadering binnenkort rapport zal ontvangen.’

De club werd daarna ingedeeld in de Oostelijke 4e klasse H, samen met Ajax Breedenbroek, Babberich, Dinxperlo, Gendringen, Havo, Rijnvogels, Sprinkhanen, St. Joris, Terborg en T.V.V. Zo was in ieder geval de bedoeling, maar het tijdschrift Sportkroniek meldde vlak voor de overplaatsing dat die toch nog een jaartje werd uitgesteld.

Het onderkomen was niet op tijd gereed, zo besprak de KNVB op 7 juli 1949. ‘Er mankeert daar alles aan de terreinen en men heeft de organisatie daar lang niet zo onder de knie als de Nederlandse verenigingen. Indien wij hier met financiële hulp en ook met adviezen van het Hoofdconsulaat zouden kunnen steunen, zou dit zeer prettig zijn.’ De meerderheid van het KNVB-bestuur weigerde echter om directe hulp te verlenen, omdat andere clubs zich dan wel eens benadeeld zouden kunnen voelen.

En zo was pas in september 1950 de verhuizing definitief toen Sportkroniek het adres mededeelde van de voormalig Duitse club: ‘Elten. Terrein: Zevenaarstraat.’ Er werd gespeeld in rood en wit.

De eerste melding van een team van Elten in de Nederlandse competitie was op 14 september 1950 in het Zutphens Dagblad voor Achterhoek en Veluwezoom. Fortuna Elten 3 had het weekend daarvoor met 14-0 gewonnen van Sevenaer 3.

Het Nederlandse debuut van het hoofdelftal was op 1 oktober 1950, thuis tegen Ajax B. De wedstrijden daarna verliepen zeer moeizaam, want aan het einde van het seizoen bungelde Fortuna helemaal onderaan.

Import-kampioen

Het seizoen 1956-1957 verliep dan heel wat beter, want al in februari was Fortuna Elten, zoals de club inmiddels officieel heette, kampioen van de 1e klasse in Gelderland. ‘Op imponerende wijze,’ aldus het Rotterdamsch Parool op 18 februari 1957, ‘was Fortuna Elten door een 5 – 0 zege op Lobithse Boys 2 de eerste kampioensclub in het oosten: 14 wedstrijden in successie waren gewonnen met de doelcijfers 65—7.’

De Telegraaf vond het wel grappig: ‘Elten nog eens Abteilungsmeister in Holland – wie had dat ooit kunnen denken?’ In verschillende Nederlandse kranten werd de club de import-kampioen genoemd.

Deze klanten

In de zomer van 1963 werd besloten om een einde te maken aan de grenscorrecties, en de gebieden weer onder te brengen in Duitsland. En zo verhuisde de voetbalclubs uit Elten terug naar het oude moederland na dertien jaar Nederlandse competitie.

‘Aan het betrekkelijk kortstondig verblijf in de Afdeling zullen door de Geldersen prettige herinneringen worden bewaard,’ blikte Sportkroniek terug op deze bijzondere jaren. ‘Omgekeerd blijkt dit ook met Fortuna het geval te zijn, want het bestuur van die vereniging heeft een wisselbaker, te verspelen in de Liemers en omstreken, beschikbaar gesteld voor de meest sportieve speler van het jaar.’

De KNVB zelf was aanzienlijk minder positief over de voorgaande jaren, zo ontdekte Sportgeschiedenis in de bestuursnotulen van 25 mei 1963: ‘De Duitse voetbalbond heeft gevraagd met het oog op de overdracht, deze verenigingen voor het komende seizoen bij haar competities in te delen. De vergadering gaat gaarne accoord, omdat zij blij is van deze klanten af te zijn.’

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.