BoekenVoetbal

Hoe voetbal verscheen in Nederland

In de zomer van 2017 bracht Hard Gras opeens een special uit over de introductie van het voetbal op de Nederlandse velden. Dit najaar verschijnt de opvolger, via Stichting De Sportwereld.

Sporthistorici Jan Luitzen en Wim Zonneveld beschrijven in deze publicatie de stapsgewijze ‘sportificatie’ van het voetbal tussen 1880 en 1910. Georganiseerd voetbal ontstaat in die tijd vanuit het  cricket op kostscholen en door jongelui in clubverband in steden als Haarlem, Den Haag, Rotterdam en Enschede.

In de tweede helft van oktober verschijnt dit werk als bijzondere editie van magazine de SPORTWERELD, een rijk geïllustreerde uitgave. In 124 pagina’s laten de auteurs op basis van talloze primaire en secundaire bronnen zien hoe jongeren in Haarlem, Den Haag, Rotterdam en Enschede de eerste voetbalclubs oprichtten.

Ze belichten de rol van deze individuen, zoals de befaamde Pim Mulier, maar bijvoorbeeld ook de veel onbekendere Kees Pleyte. En ze beschrijven hoe de jonge cricket- en voetbalbonden een moeilijke beginfase maar ternauwernood overleven.

Hoe voetbal verscheen in Nederland verschijnt als reguliere uitgave van de SPORTWERELD. Abonnees krijgen deze speciale editie van het magazine dus automatisch thuisgestuurd. Toch geïnteresseerd, maar nog geen abonnee, of belangstelling voor een extra (cadeau)exemplaar? Dan kan dat nu voor slechts €9,95 – hier.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.