Home > Balsporten > Voetbal > Honderd jaar Ajax – Feyenoord
Voetbal

Honderd jaar Ajax – Feyenoord

Op 20 mei 1917 speelden de reserve-elftallen van Ajax en Feyenoord voor de eerste keer tegen elkaar.

Het is een alleraardigste wedstrijd geworden op het Xerxes-terrein te Rotterdam.

Officieel wordt 9 oktober 1921 beschouwd als het begin van de wedstrijdserie tussen Ajax en Feyenoord, maar dan wordt alleen gekeken naar de eerste elftallen.  Op 20 mei 1917 was namelijk al de eerste wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax – beter gezegd tussen Feyenoord II en Ajax II. Het werd 2-2, waarover Het Ajax Clubnieuws van 1 juni 1917 een klein artikel schreef.

‘Het is een alleraardigste wedstrijd geworden op het Xerxes-terrein te Rotterdam. Door dit gelijke spel hebben onze reserves alle kans op het Res. 1e klasseschap vrijwel verloren. Ons elftal speelde beduidend beter dan in de twee voorgaande wedstrijden. Feijenoord II bleek een pittig elftal, waarmede Blauw Wit II nog werk genoeg zal hebben, te meer daar deze Rotterdammers nog een goede kans hebben. In de eerste en de laatste minuut wisten wij door de Vos te doelpunten. Het tweede elftal heeft in de Promotiecompetitie thans 8 doelpunten gescoord, waarvan de Vos 4. Of het dan ook juist gezien was hem in de wedstrijd Ajax II – Hercules II te passeeren…?’

Steun ons bij het doen van onderzoek

Sportgeschiedenis.nl wordt gemaakt door freelance schrijvers in een tijd van alsmaar dalende tarieven. Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is in toenemende mate afhankelijke van donaties. Heeft u dus interesse in een vloeiende stroom nieuwe artikelen op deze site in de nabije toekomst? Steun ons dan met een financiële bijdrage:

Totaal: € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.