Benfica nam tachtig liter wijn mee naar de finale
Voetbal

Honderd miljoen mensen keken in 1962 naar het Olympisch Stadion

In 1962 won Benfica in het Olympisch Stadion in Amsterdam de Europa Cup 1 na een overwinning op Real Madrid. Het is één van de beroemdste voetbalwedstrijden aller tijden.

In 1962 speelde Real Madrid de finale voor de Europa Cup 1 in Amsterdam. In het Olympisch Stadion was Benfica de tegenstander, het team van Eusebio. Wereldwijd keken er zo’n 100 miljoen mensen naar deze wedstrijd De leiding was trouwens in handen van de legendarische Nederlandse scheidsrechter Leo Horn.

Het getoonde voetbal was van uitzonderlijke kwaliteit, aldus de aanwezigen. De Leeuwarder Courant schreef op 3 mei 1962: ´De doelpunten waren in dit felle, maar toch niet bijzonder onsportieve duel vrijwel allemaal van heel goed gehalte en de toeschouwers hebben staaltjes voetbaltechniek en schoten gezien, waarvan de meeste voetballers in Nederland slechts dromen. De enorme schoten van de Portugezen Eusebio en Coluna en van de Hongaarse Spanjaard Puskas, waren alleen al een gang naar het stadion waard.´

Ondanks een snelle voorsprong van Real Madrid won Benfica met 5-3, waarbij de laatste twee doelpunten werden gemaakt door Eusebio.

Het eerste doelpunt van de wedstrijd bracht de toeschouwers al direct in vervoering en zo zou het negentig minuten doorgaan. ‘De wedstrijd zal nog lang in herinnering blijven’, aldus de Leeuwarder Courant. ‘Het was vooral het spel van Puskas, Eusebio, Coluna en Gento, dat had geïmponeerd, maar stuk voor stuk waren het toch allemaal grootmeesters. We zullen lang moeten wachten, voor we in Nederland weer een wedstrijd van een dergelijk formaat zullen kunnen zien.’

Dat had overigens al op 5 mei 1962 opnieuw gebeurd kunnen zijn als Eusebio de laatste twee goals niet had gemaakt. In dat geval was het 3-3 gebleven en zou een replay zijn gespeeld tussen de twee finalisten – ook in het Olympisch Stadion. Er werd toen dus nog niet een beslissing geforceerd door strafschoppen na een verlenging. Als het na 120 minuten nog steeds gelijk zou zijn geweest, had Amsterdam twéé keer kunnen kijken naar Real Madrid – Benfica.

Maar daar hadden de Portugezen geen zin in. De vreugdetaferelen bij de kleedkamer na afloop, waar zo’n beetje iedereen bij kon komen, waren immens. Eusebio wankelde snikkend door de gangen, dwars door het tumult van de supporters. Zonder dat hij het merkte, werd Eusebio de kleedkamer binnengeduwd, waar trainer Bela Guttmann hem opving.

Zelfs toen keerde Eusebio nog niet terug op aarde. Volgens een aanwezige journalist werd hij daarom op de tafel gelegd, waar hij hevig schokkend langzaam tot zichzelf kwam. In korte tijd had de loopbaan van deze voetballer enorme hoogtepunten bereikt, want nog maar een jaar eerder – zo meldde de Leeuwarder Courant – viste Eusebio nog schelpen langs de stranden van Mozambique.

Ook de andere spelers van Benfica hadden moeite om te beseffen wat er in de afgelopen uren was gebeurd. Augusto bijvoorbeeld stond met gebogen hoofd tegen de muur te snikken, omdat de spanning te groot was geweest.

Scheidsrechter Leo Horn keek tevreden terug. Hij was positief over het spel van de Portugezen en vond dat het geen moeilijke wedstrijd was geweest om te leiden.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.