NieuwVoetbal

Honderden foto’s van de voetbalgeschiedenis in Zutphen staan allemaal online

In de Maand van het digitaal erfgoed besteedt Sportgeschiedenis aandacht aan de mooiste digitale collecties van sporthistorisch erfgoed. Bij het Erfgoedcentrum Zutphen staan bijna 500 foto’s online van het stedelijke voetbal – hier.  

Het B-1 jeugdteam van Be Quick van 1981 bij de Drogenapstoren. Foto via het Erfgoedcentrum Zutphen

Beeldbanken zijn fantastische bronnen voor sporthistorisch onderzoek, vooral als er gebouwen en gezichten duidelijk herkenbaar zijn. Het Erfgoedcentrum Zutphen heeft zo 497 foto’s van het voetbal in die stad met fantastische opnames. De foto hierboven bijvoorbeeld toont een jeugdteam van Be Quick, dat in 1981 kampioen werd, met op de achtergrond één van de karakteristieke torens van de stad. (Ik heb zelf acht jaar in die stad op de middelbare school gezeten en herken het zelf daarom meteen.)

In de fotobeschrijving staan ook nog eens alle namen: Erik Bentsink, Tom Barendsen, Frits Jonkers, Ronald Metselaar, Rob Mentink, Albert Jan Oplaat, Dik ter Maat, Erik Franken, Marjo ter Burg, Mark van de Werff, Pierre Meijer, Erik van de Nieuwenhof, Martin Gijzen, Hans Kraan, Joost Jansen, C.J. de Grip, jeugdleider A. Calot, jeugdtrainer J. Derks en verzorger H. Leidelmeijer.

Jo Spier

Een fantastische bijvangst op deze beeldbank is de collectie van Jo Spier, één van de beroemdste illustrators van de vorige eeuw- hier. Er staan meer dan 4000 tekeningen van zijn hand, inclusief de allereerste uit 1917. ‘M’n éérste gedrukte tekening stond in het Be Quick Nieuws, dat was in 1917.’ schreef Spier erbij. Ook in de sport zou Spier bekendheid verwerven met zijn tekeningen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.