NieuwVoetbal

Humphrey Mijnals: de beste Surinaamse voetballer van de vorige eeuw

De KNVB heeft een commissie benoemd tegen racisme en discriminatie in het voetbal. Deze wordt vernoemd naar Humphrey Mijnals, de eerste Surinamer in het Nederlands Elftal. In het Olympisch Stadion maakte hij op 3 april 1960 een legendarische omhaal. Op 12 juli is hij één van de hoofdpersonen bij Andere Tijden Sport.

Op 4 april 1960 trok een foto in tijdschrift Sport- en Sportwereld wereldwijd de aandacht. Op de grond zat de keeper van het Nederlands elftal, Frans de Munck, met een verblufte blik in de ogen. Rechts op de foto, pal voor hem, hing Humphrey Mijnals namelijk in de lucht – horizontaal, ruggelings, in perfecte balans, op het moment dat hij de bal wegtrapte.

Hier de beelden van de wedstrijd, zónder omhaal overigens.

Een omhaal, of een bicycle-kick, wordt zo iets nu genoemd. Een halve eeuw geleden was het echter nog een “spectaculaire dubbeltrap”, zoals de sportredactie van De Telegraaf het omschreef.

Het werd een beroemde foto, maar tot 2001 kende niemand hiervan de bewegende beelden – zelfs Mijnals zelf niet. Alhoewel het Polygoon-journaal opnames maakte, werd juist dit spelmoment eruit geknipt. En ook Sport in Beeld, de voorloper van Studio Sport, liet de actie in zijn samenvatting achterwege. In 2001 vond Andere Tijden de filmopname en liet die voor de eerste keer aan Mijnals zien. Kijk maar vanaf 16 minuut 45.

Een historisch debuut

Met deze spectaculaire actie onderstreepte Mijnals het belang van zijn debuut in Oranje. Sinds het officiële begin van het Nederlands Elftal in 1905 was er nooit eerder een Surinamer hiervoor geselecteerd. Zijn omhaal benadrukte het verschil tussen de Hollandse en Surinaamse spelopvatting.

“Hij was een Braziliaan”, zoals tijdgenoot Hans Kraay sr. in 2001 tegen Andere Tijden zei. “Zoiets deden wij Nederlandse verdedigers niet, dat konden we niet. En als we het per ongeluk zouden proberen, zouden we moeten worden afgevoerd met een hernia.”

Mijnals’ debuut werd desondanks wisselend ontvangen. Het Utrechts Nieuwsblad vond bijvoorbeeld dat Nederland nog niet de ware Mijnals aan het werk had gezien. Het Vrije Volk daarentegen was wel tevreden: ‘Het was de grote vraag of Humphrey Mijnals zich zou kunnen aanpassen. Daarin is hij volledig geslaagd.’ En De Volkskrant was zelfs uitgesproken enthousiast: ‘Donkere Humphrey Mijnals heeft met zijn soms weergaloze improvisaties de harten van het Nederlandse voetbalvolk veroverd.’

Van Suriname naar Nederland

Voor Suriname had Mijnals al ruim veertig interlands gespeeld voordat hij voor de eerste keer tussen de Nederlandse internationals stond. Het was vier jaar nadat hij naar Nederland was gekomen, naar Elinkwijk, overigens ná een eerste profavontuur in Brazilië met zijn broers Frank en Stanley en Michael Kruin.

Het Nederlandse debuut van Mijnals was onaangenaam, want Sparta-middenvelder Hans de Koning schopte hem meteen uit de wedstrijd. Op de brancard hoorde Mijnals een supporter roepen: “Plak hem een postzegel van 15 cent op zijn kont en stuur hem terug.” En ook Abe Lenstra toonde zich weinig enthousiast over de nieuwe speler: “Vuile vieze zwarte, ga terug naar je land.”

Mijnals werd uitgeroepen tot beste Surinaamse voetballer van de twintigste eeuw – dus vóór Ruud Gullit, Clarence Seedorf of Frank Rijkaard! Ook kreeg hij de stadspenning van Utrecht als dank voor zijn bewezen diensten. In 2019 is hij overleden.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.