NieuwVoetbal

In 1951 speelden Ajax en Feyenoord een Klassieker in Middelburg

Het is weer Feyenoord – Ajax. Zeventig jaar geleden speelden deze clubs in Middelburg, nog altijd de enige Klassieker buiten Amsterdam of Rotterdam. De clubs beloofden na die primeur een tweede wedstrijd, maar dat is er nog steeds niet van gekomen. In samenwerking met Rudy Boogert van PZC.

Het geschenk van Ajax aan de Speeltuinvereniging van Middelburg, teruggevonden door Rudy Boogert. Foto via PZC

Op 5 mei 1951 speelden Ajax en Feyenoord hun enige onderlinge wedstrijd buiten Amsterdam of Rotterdam. De clubs waren voor die dag uitgenodigd voor een vriendschappelijk duel in Middelburg. Het geld dat hiermee werd verdiend, was voor de plaatselijke speeltuinen en de Stichting 1940-’45. Ook zou op die manier, zo meende Het Vrije Volk tenminste, de Zeeuwse bevolking kennis kunnen maken met het Westelijke eersteklasvoetbal.

Burgemeester Bolkestein van Middelburg was al erevoorzitter van het comité Speeltuindag Middelburg. Uit pure vreugde over deze bijzondere wedstrijd bood hij een zilveren medaille aan voor de winnaar. Vanwege de verwachte toeloop werden in de wijde regio voorverkoopadressen geopend, zoals in Vlissingen, Goes, Terneuzen en Breskens. De kaartjes waren 75 cent per stuk. De Stroomtram Walcheren reserveerde voor de zekerheid al wat extra bussen.

Er werd gespeeld op het Gemeentelijk Sportterrein aan de Nadorst, waar voor deze ene wedstrijd een extra tribune was geplaatst, waarop zo’n 3500 toeschouwers plaatsnamen, wat minder dan aanvankelijk gehoopt. Ze werden niet teleurgesteld nadat de burgemeester de aftrap had verricht, zo meende de verslaggever van de Provinciale Zeeuwse Courant. Er waren technische hoogstandjes ‘zoals wij op onze Zeeuwse velden zelden te zien krijgen’. Feyenoord toonde het beste spel en stond na de eerste helft dan ook met 2-0 voor.

‘In de rust scheen Ajax een injectie gehad te hebben.’ De Amsterdammers scoorden ook twee keer, waarmee deze bijzondere Klassieker eindigde in een gelijkspel. De burgemeester kletste zich daarna in een korte speech uit het probleem dat er maar één medaille was gemaakt. ‘Hij beloofde zo spoedig mogelijk voor een tweede medaille te zullen zorgen.’

In dezelfde bus naar Middelburg

Eerlijk is eerlijk, Ajax en Feyenoord (toen nog als Feijenoord geschreven) waren nog niet de grootmachten die het nu zijn. De verhoudingen stonden nog niet zo scherp als tegenwoordig. De teams kwamen bijvoorbeeld gezellig in dezelfde bus naar Middelburg. Het is niet helemaal duidelijk of de uit Krabbendijke afkomstige Ajax-broers Kees en Ko Bouwens in die bus zaten of Ajax-aanvaller Rinus Michels. Linksback Hans Boskamp (later international en nóg later acteur) deed wel mee. Hij zat namelijk mis bij de 1-0 van Feyenoord.

Het is jammer dat er geen bewegende beelden van de wedstrijd zijn, want de late 2-2 van Ajacied Bos moet het bewaren waard zijn geweest. Dan had hij hem zelf ook nog kunnen zien. In de slotfase kwam een schot van zijn aanvalskompaan Theo Brokmann via de onderkant van de lat terug in het veld en stuitte precies op de rug van Bos die om onbeschreven redenen op de grond lag. Zo caramboleerde de bal achter Feyenoord-doelman Eef Zondervan. Zo’n doelpunt zou bij ESPN in elk Klassieker-overzicht terugkeren.

De spelers en begeleiders verplaatsten zich na afloop naar een nabijgelegen koffiehuis voor een goede maaltijd. Ajax bood daar een wandversiering aan voor de speeltuin met de wapens van Middelburg en Amsterdam, samen met die van de clubs. Feyenoord had als geschenk een zijden vaan meegenomen. Beide clubs verklaarden daarna om nog eens een wedstrijd in Middelburg te komen spelen, maar die belofte is zeventig jaar later nog steeds niet ingelost.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.