In 1956 kostte het 20.000 gulden om de Europa Cup 1-finale uit te zenden
De Champions League is een miljardenbusiness met de finale van zaterdag als hoogtepunt. In 1956 kreeg de UEFA nog maar 20.000 gulden voor de Europa Cup 1-finale, de voorganger van het huidige toernooi.
Cameraploeg langs de lijn. Foto Rob C. Kroes via het Nationaal Archief
In het eerste jaar van de Europa Cup 1 speelde de televisie amper een rol. Om de finale van 1956 tussen Real Madrid en Reims op tv uit te mogen zenden, betaalde Eurovisie bijna 20.000 gulden – in onze tijd ongeveer 75.000 euro. Dat bedrag werd eerlijk verdeeld tussen de clubs en de UEFA. Elke partij kreeg dus net iets minder dan 7.000 gulden.
De Duitsers waren de eerste
Natuurlijk waren in die tijd de bedragen voor sport op tv veel lager, omdat dit medium nog in de kinderschoenen stond. De Duitsers waren hierin de onbetwiste pionier met de Spelen van 1936 in Berlijn. In dat land bestond sinds 1935 een televisiezender, die verslag deed van het sportevenement. Volgens schatting trok dat op sommige momenten een kijkdichtheid van 160.000.
Drie jaar later sloten de Duitsers een overeenkomst met de organisatoren van de Spelen van 1940 in Helsinki, waarbij ze het alleenrecht kregen om die uit te zenden. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ging zowel dat evenement als de registratie hiervan niet door.
Na de oorlog brandde in Engeland de discussie los over de uitzendrechten van sport op tv. In 1950 wilden zeven sportbonden (tennis, voetbal, zwemmen, cricket, golf, wielrennen en windhonden) geld van de BBC voordat die zijn camera’s plaatste bij hun evenementen. Ook eisten deze bonden geld van elke locatie waar groepen mensen keken naar de tv-registratie van hun sportwedstrijden.
Op deze manier hoopten deze bonden 1,6 miljoen gulden te ontvangen – in onze tijd vier miljoen euro – wat voor 1950 een enorm bedrag was. De uitzendrechten voor de Olympische Spelen van 1960 in Rome bijvoorbeeld bedroegen zo’n vijf miljoen gulden – net iets meer dan de Engelse bonden wilden én dat ook nog eens tien jaar eerder. Voor dat bedrag kunnen de mediabedrijven nu net hun lunch betalen.