NieuwVoetbal

In 1967 was een kaartje bij Ajax – Real Madrid ook al heel duur

De kaarten voor Ajax – Borussia Dortmund zijn een stuk duurder dan die voor de eerdere wedstrijd tegen Besiktas.  Al meer dan een halve eeuw geleden gebeurde dit ook al bij thuiswedstrijden van Ajax in Europese toernooien. En toch wilde iedereen een kaartje.

Dure kaartjes, maar iedereen wilde een kaartje voor Ajax tegen Real Madrid. Foto Jac. de Nijs via het Nationaal Archief

In 1967 speelden Ajax en Real Madrid voor de eerste keer tegen elkaar op Europees niveau. De kaartjes voor deze wedstrijd in het Olympisch Stadion waren toen ontzettend duur – zo’n 30 tot 70 % meer dan normaal. Met deze prijsverhoging werd een recette van 800.000 gulden gerealiseerd, in onze tijd te vergelijken met twee miljoen euro.

Er waren veel mensen nogal boos, maar daar trok Ajax zich niets van aan. Wie wilde kijken, moest maar flink betalen. “Dat moest er van komen”, zei Ajax-voorzitter Jaap van Praag. “Tijdens een vergadering in Utrecht zijn de Nederlandse clubs het erover eens geworden, dat die prijzen in een tijdsbestek van drie jaar omhoog moesten. Ajax ging daar ook mee akkoord. Er zijn op dit moment verenigingen, die het misschien harder nodig hebben dan Ajax. Om echter een elftal als het onze in het veld te brengen kost veel geld. Wil het publiek eisen stellen, dan moet er ook behoorlijk worden betaald.

Daar komt nog bij dat de voetballerij alles zelf moet opknappen. Op cultureel gebied liggen de zaken bijvoorbeeld heel anders. Schouwburgen worden gesubsidieerd, maar bij ’n voetbalclub moet het bestuur maar zien hoe de financiële eindjes aan elkaar geknoopt moeten worden. Verder is het zo, dat men een behoorlijke entreeprijs moet neertellen, wil men goede artiesten zien. Wij bij Ajax denken er zo over en daarom betalen wil onze spelers ook zo goed.”

Aldus Van Praag. Daarnaast was de kans groot dat zijn club van de Spanjaarden zou verliezen, en dus al in de eerste ronde zou zijn uitgeschakeld voor de Europa Cup 1. En dan zouden er geen extra inkomsten meer zijn dat seizoen.

De gewone man zou er de dupe van worden, werd gezegd, maar dat viel allemaal wel mee. Alle kaartjes waren zo verkocht. Dat had dan weer het voordeel dat de wedstrijd op tv werd uitgezonden, want die eis werd in die tijd nog gesteld. Pas als het stadion was uitverkocht, mochten de camera’s erin.

Ajax werd inderdaad uitgeschakeld in de eerste ronde, goed voorzien dus van het bestuur.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -