Voetbal

In 1968 riep scheidsrechter Sjef Dorpmans de spelers uit de kleedkamer voor een strafschop

Bij de Bundesliga-wedstrijd FSV Mainz 05-SC Freiburg werden de spelers op last van de videoscheidsrechter teruggeroepen voor het overnemen van een strafschop. Heel bijzonder, maar niet uniek, want vijftig jaar geleden gebeurde dit ook al eens in Nederland.

In oktober vorig jaar schreef ik een verhaal voor Trouw over het ontstaan van strafschopseries in het bekervoetbal. Mark Sensen van Voetbalkroniek.nl hielp me daarbij en hij ontdekte zo dat op 15 september 1968 iets heel merkwaardigs was gebeurd bij de bekerwedstrijd NOAD – GVAV.

De wedstrijd was geëindigd in gelijk spel en strafschoppen moesten daarom de beslissing brengen. Scheidsrechter Sjef Dorpmans liet eerst GVAV vijf strafschoppen op rij nemen voordat NOAD aan de beurt was. Een reglementenkenner wees op de fout, waarna de scheidsrechter de spelers terugriep.

Sjef Dorpmans

‘De 22 voetballers stonden inmiddels al onder de douche’, aldus Het Nieuwsblad van het Noorden. ‘Zij hadden er niet meer op gerekend nog op het veld te moeten komen. Dorpmans was echter onverbiddelijk. In het door de toeschouwers reeds verlaten Tilburgse sportpark werden nu braaf de strafschoppen om en om genomen.’

GVAV won zo na het nemen van strafschoppen nadat zij uit de kleedkamer waren gesleept – alleen nog zonder hulp van videoscheidsrechter. Zoals het Nieuwsblad kopte: ‘GVAV wint tweemaal van NOAD’.

Bonusfeitje: Martin Koeman was één van de spelers van GVAV die bij deze affaire was betrokken, de vader van de huidige bondscoach.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.