NieuwVoetbal

In 1970 werd Ajax overspoeld met dreigbrieven

Precies een halve eeuw geleden maakte Ajax bekend dat het werd bedreigd via brieven en telefoontjes, allemaal met antisemitische teksten. Na een jaar werd de dader opgepakt. Gratis verhaal, maar donaties welkom – onderaan deze pagina. 

Ajax in 1970

In april 1970 kwam bij Ajax een brief binnen, waarin een aanslag werd aangekondigd op het toenmalige stadion De Meer: ‘Dit joodse, imperialistische sportcomplex zal vroeg of laat door ons worden vernietigd.’

Clubarts Rolink kreeg een telefoontje, waarin hij in het Duits werd opgeroepen zijn werk neer te leggen. Indien hij dat niet zou doen, liep zijn familie gevaar. Spelers als Johan Cruijff, Sjaak Swart, Piet Keizer en Bennie Muller werden in brieven bedreigd met de dood als hun club dat seizoen kampioen zou worden. Als afzender werd steevast El Fatah Europa genoemd, naar de Palestijnse organisatie van wijlen Yasser Arafat.

“De ellende begon ongeveer vijf weken geleden”, zei clubvoorzitter Jaap van Praag op 13 april 1970 in het Leidsch Dagblad. “Bij een thuiswedstrijd van Ajax kregen we een telefonische mededeling dat er een bom onder de tribune zou liggen. We hebben er geen ruchtbaarheid aan gegeven en gingen persoonlijk op onderzoek uit. Wij vonden geen bom.” Zelf ontving hij een brief met de mededeling dat zijn kinderen zouden worden ontvoerd. “Tot op dit ogenblik heb ik ze nog allemaal thuis”, reageerde hij nuchter.

De politie nam deze zaak uiterst serieus. Van Praag: “Die adviseerde ons de brieven niet aan te raken om eventuele vingerafdrukken te kunnen ontdekken. Tot nu toe echter zonder resultaat.”

Ook Het Parool ontving dreigbrieven waaruit bleek dat de taalbeheersing van de schrijver niet optimaal was

De brieven waren ontzettend grof, zoals Sjaak Swart zei: “In een ervan stond dwars over het papier geschreven: rotjood. En in een andere brief stond: ze zijn jou en je ouders vergeten te vergassen. De El Fatah zal je gezin binnenkort wel opruimen. Wat de Duitsers hebben vergeten zullen wij niet vergeten.”

Bij een niet-Joodse speler als Nico Rijnders werd opgemerkt dat hij zou worden gestraft voor het spelen bij Ajax: “Waarom ben je voor een joodse vereniging gaan spelen? Dit kan niet ongestraft blijven.”

Ruim een jaar later werd een 32-jarige man uit Kennemerland gearresteerd, die een groot aantal dreigbrieven had gestuurd naar zo’n 700 Nederlanders, onder wie de Ajacieden. Ook leden van het koninklijk huis werden door hem bedreigd. Volgens de Leidsche Courant van 1 oktober 1971 legde hij na zijn arrestatie een volledige bekentenis af. ‘De politie kenschetst de kantoorbediende als een labiele, triest aandoende man, die troost zocht in het schrijven en versturen van brieven, waaraan hij voor honderden guldens aan postzegels moet hebben uitgegeven.’

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.