NieuwVoetbal

In de eerste vijf oorlogsmaanden mocht Feyenoord niet spelen in de Kuip

Op 6 oktober 1940 speelde Feyenoord de eerste thuiswedstrijd sinds het bombardement op Rotterdam. In die tussenliggende tijd werd de Kuip gebruikt als verdeelcentrum.

De Kuip tijdens de versterking van de persoonsbewijzen in september 1940. Foto’s via het Stadsarchief Rotterdam 

Precies tachtig jaar geleden speelde Feyenoord in het eigen stadion tegen DHC uit Delft. Slechts 8468 toeschouwers zagen een teleurstellende wedstrijd, die eindigde in een gelijk spel. Als heersend landskampioen had het thuispubliek op een beter resultaat van de Feyenoorders gehoopt.

Vijf maanden zonder voetbal

Het is daarom niet zozeer het sportieve resultaat dat we precies tachtig jaar later hierop terugkijken. Waar het vooral om gaat, is dat Feyenoord voor het eerst sinds 2 mei 1940 weer eens in de Kuip speelde, toen tegen Sparta. In die tussenliggende tijd waren de Duitsers binnengevallen, was Rotterdam gebombardeerd en was Feyenoord landskampioen geworden. De wedstrijden voor die kampioenscompetitie waren alleen niet in eigen huis, maar op het Kasteel van Sparta.

De Kuip was overigens niet geraakt tijdens het bombardement, ver buiten de zogenaamde brandgrens. Feyenoord had ook geen dodelijke slachtoffers onder de leden op die veertiende mei. Niet dat de club ongeschonden was gebleven, want uit de ledenadministratie blijkt dat er veel verhuizingen zijn geweest in de zomer van 1940. In het julinummer van het clubblad stonden 43 adreswijzigingen, waar dat er in de voorafgaande maanden gemiddeld vijf waren. Redenen werden niet vermeld, maar het kan niet anders dan dat deze kleine volksverhuizing door het bombardement was veroorzaakt.

Uitreiking van de identiteitskaarten

De Kuip werd in september nog wel gebruikt als verdeelcentrum voor identiteitskaarten. Het was een gigantische operatie, waarbij in drie dagen maar liefst 180.000 mensen dit document kregen. Zoals de gemeente Rotterdam dit aankondigde: ‘Zij, die op het Noordereiland en den Linker Maasoever wonen, moeten zich wenden tot de lokaliteiten van het stadion Feijenoord, ingang Olympiaweg. De hier bedoelde personen moeten zich aanmelden.’

Zo was het toch nog druk in de Kuip zónder voetbalwedstrijd, naar later bleek voor de uitgifte van een perfect persoonsbewijs, dat voor de Duitsers zeer handig was bij het uitvoeren van de Holocaust en het opsporen van andere bevolkingsgroepen.

Slecht stadionjaar

Het stadion kreeg een vergoeding voor het gebruik van deze operatie, wat niet wegnam dat er toch verlies werd geboekt op het hele jaar. ‘De directie hoopt, dat in dat jaar het Stadion door andere instanties zal worden gebruikt en zij prijst zich gelukkig, dat waarschijnlijk in Januari de uitgifte van de identiteitsbewijzen er weder zal plaats vinden.’ De directie hoopte ook nog op een schadevergoeding.

De hoop was natuurlijk vooral dat de kaartverkoop na vijf gesloten maanden voor nieuwe omzet zorgde. Dat er op 6 oktober 1940 maar 8468 toeschouwers aanwezig waren, zal dan ongetwijfeld zeer teleurstellend zijn geweest. En dat bleef ook zo de rest van het seizoen met als enige uitzondering een thuiswedstrijd van ADO (!) in de Kuip tegen DEC met 40.465 toeschouwers.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.