In de zomer van 1958 maakten The Manchester Corinthian Ladies een voetbaltoer door Nederland
Precies 65 jaar geleden kwamen The Manchester Corinthian Ladies naar Nederland, op uitnodiging van de Haarlemse vrouwenvoetbalclub DCO. Er is film van, waarvan de beelden mooier zijn dan het commentaar.
In de zomer van 1958 organiseerden DCO en The Manchester Corinthian Ladies een dubbele voetbaltoer, zowel door Engeland als Nederland. De vrouwenelftallen speelden in juli en augustus een aantal onderlinge wedstrijden in beide landen.
In de Nederlandse pers werd de club The Manchester United Ladies genoemd. Ze hadden tot dat moment 806 wedstrijden gespeeld, zo wist het Haarlems Dagblad. Daarvan werden er 753 gewonnen. Deze vrouwen speelden niet in competitieverband, maar haalden geld op voor goede doelen. ‘Gedurende de laatste drie jaren droeg men 7500 pond sterling aan liefdadige doeleinden af.’
Tegelijk werd deze ploeg in de Nederlandse pers als kampioen van Engeland gepresenteerd, wat dan weer in tegensprak is met de vorige alinea. Het tekent het gebrek aan belangstelling om dat eens even uit te zoeken.
The Manchester Ladies, still uit Polygoon-film
Van één wedstrijd is filmbeeld, dat wordt bewaard door Beeld & Geluid. In het commentaar wordt bijzonder neerbuigend gesproken over het vrouwenvoetbal, wat 65 jaar geleden natuurlijk onderdeel was van het tijdsbeeld. Een vergelijkbare conclusie trokken we al op de mini-expositie in Beeld & Geluid over een eeuw vrouwenvoetbal in de media.
Dat neemt niet weg dat ook Polygoon bijzonder slecht was geïnformeerd, want nergens wordt duidelijk dat dit slechts één van de vele wedstrijden was tussen de Nederlandse en Engelse voetballers. De wedstrijd werd niet behandeld als een sport-item, maar als een curiositeit – vergelijkbaar met een filmpje over een man met drie hoofden.
Engeland
Alleen via de Haarlemse en Utrechtse pers is nog wat te herleiden van de wedstrijden, want elders was er amper belangstelling. Zo begon deze voetbalreis voor DCO op 5 juli met een ontvangst in Manchester. De eerste wedstrijd in die stad trok maar liefst 11.000 toeschouwers. The Manchester Ladies wonnen met 4-3, maar DCO had desondanks een positieve indruk gemaakt op de Engelse pers.
In de dagen daarna speelden beide ploegen ook nog in Liverpool en Doncaster, waarbij DCO twee keer verloor.
Nederland
In Nederland waren tot en met 2 augustus vier of vijf wedstrijden gepland, respectievelijk bij DCO op de Schalkwijkerweg, het terrein van de Zandvoortmeeuwen, in Amsterdam en in Utrecht. Er was ook nog melding van een wedstrijd in Zaandam, maar een verslag daarvan is nergens te vinden. Er werden uitstapjes gemaakt naar Volendam, Marken, Den Haag en Rotterdam. De Engelse ploeg vertrok weer op 3 augustus.
De eerste wedstrijd in Haarlem werd met 1-0 gewonnen door DCO, de eerste zege op The Manchester Ladies. De Engelsen maakten indruk, omdat veel speelsters tweebenig waren. Een persfotograaf had een mindere dag, want hij verloor twee tanden bij een botsing met een Engelse speelster, die over de achterlijn viel.
In Zandvoort, waar de filmbeelden werden gemaakt, waren 2000 bezoekers. Hier werd gelijk gespeeld, met midvoor Jannie de Boer als beste Haarlemse.
Een gecombineerd stedelijk elftal uit Utrecht speelde in die stad op het terrein van DWSV aan de Troelstralaan, waar helaas een uur voor aanvang een wolkbreuk was. Er waren maar enkele honderden toeschouwers, die zagen hoe de Engelse ploeg met 3-1 verloor.
Ondanks het gebrek aan belangstelling van de Nederlandse media was de dubbele toer een groot succes voor DCO.
Wie dan?
In geen enkel verslag stond een opstelling. Hier en daar werd een naam genoemd van een voetbalster van DCO, vooral als die had gescoord. Daarbij zijn de volgende voetbalsters herleid, waarbij de kans groot is dat hier fouten in staan. Er werd tenslotte geen enkele moeite gedaan om de correcte informatie te verzamelen.
DCO
- Jannie (of Jennie) de Boer
- Cobie Kalter
- Kitty Schipper
- Cisca Verhagen
Utrecht
- Ali van der Steen
- Ria van de Brul
Tips en informatie blijven daarom altijd welkom – hier.