NieuwVoetbal

India heeft in 2023 hetzelfde sporttrauma opgelopen als Brazilië in 1950

De Australische cricketers hebben India verslagen in de WK-finale, nota bene in India zelf. Het sportieve trauma van het verliezend land lijkt op dat van het Braziliaanse voetbalelftal in 1950, dat in eigen land óók een WK-finale verloor.

Het Braziliaanse team van 1950. Foto Public Domain via Wikicommons

In 2023 was India gastheer van het WK cricket en het thuisland ging er gemakshalve van uit dat het de wereldtitel zou winnen. In 1950 was Brazilië gastheer van het WK voetbal en het thuisland ging er gemakshalve van uit dat het de wereldtitel zou winnen.

Een gelijkspel in de laatste wedstrijd op 16 juli 1950 tegen Uruguay was voldoende. Er was toen namelijk een finalepoule, waarin Brazilië aan de leiding ging voordat de slotwedstrijd op het programma stond. Strikt gezien was deze wedstrijd geen finale, want die hadden ze niet op dat toernooi. Hoe dan ook, die dag liep uit op een nationaal trauma.

Dronken van geluk

Honderdduizenden vlaggetjes waren al klaar voor de overwinning. Een krant kopte vóór de wedstrijd dat Brazilië de beste was. De eerste felicitaties van parlementariërs en senatoren waren uitgesproken de dag vóórdat Uruguay tegenstander was. De 199.854 toeschouwers in het Maracana Stadion – nog steeds een onaantastbaar record bezoekers – waren dronken van gepland geluk.

Uruguay trok zich er niets van aan en won met 1-2. Volkomen onverwacht was het daarmee ook wereldkampioen.

August Willemsen schreef hierover in De Goddelijke Kanarie: ‘Hoe het zij, de wond was diep, de schok was groot, het trauma eeuwig.’ De klap was zo enorm dat Brazilië met afschuw afstand deed van het witte shirt. Vier jaar later op het WK in Zwitserland had het daarom een ander tenue.

‘Het traditionele witte shirt met blauwe bies had plaatsgemaakt voor een geel shirt, blauwe broek, groene biezen. In dat jaar sprak de journalist Geraldo José de Almeida, naar aanleiding van het shirt, voor het eerst van kanaries.’ Het shirt was ontworpen door Aldyr Schlee.

Het zou nog niet helpen dat jaar. Brazilië liep zich in de kwartfinale stuk op Hongarije, dat de finale van West-Duitsland zou verliezen. Maar in 1958 mochten de spelers in het geel, de goddelijke kanaries, zich dan eindelijk de beste noemen. Het witte shirt keerde nooit meer terug.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.