NieuwVoetbal

Johan Cruijff is de vijfde Ajacied met een eigen straat in Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft de Arena Boulevard hernoemd naar Johan Cruijff Boulevard. Cruijff is daarmee de vijfde Ajacied in deze stad met een eigen straatnaam. Best weinig eigenlijk.

Er zijn in Nederland ruim 150 straten die verwijzen naar voetbal, volgens de telling van de Bosatlas van het Nederlandse voetbal in 2017 althans. De meeste daarvan zijn redelijk recent, alhoewel de eerste oproep voor een voetbalheldenbuurt al in 1925 in De Haagsche Courant stond.

In Amsterdam is sinds het overlijden van Cruijff heel veel discussie geweest over het geven van een straatnaam aan Cruijff – geheel volgens het stedelijke mantra Geen daden, maar woorden. In de zomer van 2020 is dan eindelijk besloten dat dit in Zuidoost gebeurt.

Amsterdam is daarmee niet de eerste die deze voetballer eert met een straatnaam, want volgens de website Over Straatnamen (en die heeft altijd gelijk) was de wereldprimeur voor Indianapolis!

John Blankenstein

Daarmee is Cruijff de vijfde Ajacied in Amsterdam met een straatnaam, na Wim Anderiesen in Geuzenveld, Rinus Michels in West, Bobby Haarms in de Sportheldenbuurt op het Zeeburgereiland en Daan Roodenburgh in Noord. In het laatste geval weet de gemiddelde Ajaxsupporter alleen waarschijnlijk niet dat Roodenburgh de architect was van Ajax-stadion De Meer. De gemeente is er overigens wel van op de hoogte.

Elders in Amsterdam verwijzen er nog wel meer straatnamen naar voetballers, maar die speelden niet bij Ajax: Bep Bakhuys, Bok de Korver, Abe Lenstra, Jan Thomée, Faas Wilkes en Pim Mulier. De namen van scheidsrechters Leo Horn en John Blankenstein zijn ook in het Amsterdamse stratenplan vereeuwigd, net als voetbalbestuurder Jasper Warner en de sportjournalisten Han Hollander en Hans Meerum Terwogt.

Groningen en Rotterdam

Er is alleen nog steeds geen Ajax-wijk, zoals er in Rotterdam en Groningen al wel complete wijken zijn met straten vernoemd naar voetballers, die in die steden hebben gespeeld. Misschien kan Amsterdam dat binnenkort eens gaan doen met zoveel geplande nieuwbouwprojecten.

Heel opvallend trouwens is dat er in Eindhoven geen enkele straat is vernoemd naar een prominente PSV-speler. Sinds 2013 is er een PSV-laan, maar dat is heel weinig in vergelijking met andere belangrijke voetbalsteden. In die stad zijn Wim van Tuijll en Toon Schröder wel vernoemd, maar die hebben een verleden bij die andere club uit Eindhoven: EVV / FC Eindhoven.

Abe Lenstra is in Nederland het populairst bij de straatnaamcommissies met vernoemingen in Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Heerenveen, Oldenzaal en Rosmalen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.