Voetbal

Johan Cruijff is toch niet de vijfde Ajacied met een eigen straat in Amsterdam

Het Stadionplein in Amsterdam wordt toch niet het Johan Cruijffplein, zo is door de gemeente Amsterdam besloten. Cruijff wordt daarmee niet de vijfde Ajacied in deze stad met een eigen straatnaam.

Er zijn in Nederland ruim 150 straten die verwijzen naar voetbal. De meeste daarvan zijn redelijk recent, alhoewel de eerste oproep voor een voetbalheldenbuurt al in 1925 in De Haagsche Courant stond.

Amsterdam besloot in februari dit jaar dat het Stadionplein bij het Olympisch Stadion de naam van Cruijff moest dragen – bijna twee jaar na zijn dood. Na aanhoudend protest is dit nu voorlopig ongedaan gemaakt.

Tot nu toe zijn er in deze stad vier straatnamen vernoemd naar Ajacieden: Wim Anderiesen in Geuzenveld, Rinus Michels in West, Bobby Haarms in de Sportheldenbuurt op het Zeeburgereiland en Daan Roodenburgh in Noord. In het laatste geval weet de gemiddelde Ajaxsupporter alleen waarschijnlijk zelf niet dat Roodenburgh de architect was van Ajax-stadion De Meer.

Elders in Amsterdam verwijzen er meer straatnamen naar voetballers, maar die speelden niet bij Ajax: Bep Bakhuys, Bok de Korver, Abe Lenstra, Jan Thomée, Faas Wilkes en Pim Mulier. De namen van scheidsrechters Leo Horn en John Blankenstein zijn ook in het Amsterdamse stratenplan vereeuwigd, net als voetbalbestuurder Jasper Warner en de sportjournalisten Han Hollander en Hans Meerum Terwogt.

 

Groningen en Rotterdam

Er is alleen nog steeds geen Ajax-wijk, zoals er in Rotterdam en Groningen al wel complete wijken zijn met straten vernoemd naar voetballers, die in die steden hebben gespeeld. Misschien kan Amsterdam dat binnenkort eens gaan doen met zoveel geplande nieuwbouwprojecten.

Heel opvallend trouwens is dat er in Eindhoven geen enkele straat is vernoemd naar een prominente PSV-speler. Sinds 2013 is er een PSV-laan, maar dat is heel weinig in vergelijking met andere belangrijke voetbalsteden. In die stad zijn Wim van Tuijll en Toon Schröder wel vernoemd, maar die hebben een verleden bij die andere club uit Eindhoven: EVV / FC Eindhoven.

Abe Lenstra is in Nederland het meest populair bij de straatnaamcommissies met vernoemingen in Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Heerenveen, Oldenzaal en Rosmalen.

In de Bosatlas van het Nederlandse voetbal staat deze kaart. Die is niet helemaal compleet, maar geeft wel een goed beeld van de voetbalstraten in Nederland.

Advertentie

Bestel bij Bol.com

 

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.