BoekenVoetbal

Johan Cruijff opgenomen in beste Friese elftal aller tijden

Harry Walstra heeft in eigen beheer het boek Poerbêst uitgegeven over tien Friese sporthelden. Het gaat dan onder meer om Epke Zonderland, Jeen van den Berg en Atje Keulen-Deelstra. Ook heeft Walstra het beste Friese elftal aller tijden gemaakt, met Johan Cruijff in de spits.

Het is niet voor de eerste keer dat Harry Walstra een sportboek in eigen beheer uitgeeft. Het verdient bewondering, want alles moet zelf worden geregeld – tot aan de verkoop toe.

In zijn laatste boek staan tien Friese sporters, waarvan Walstra er negen heeft beschreven en Marnix Koolhaas één: Elfstedenwinnaar Jeen van den Berg. In het Friesch Dagblad verklaart Walstra zijn keuze: ‘Een belangrijk criteria voor mij was dat ik een sporter zelf nog kon interviewen.’ Alleen bij Atje Keulen-Deelstra lukte dat niet, maar de schaatster heeft zijn verhaal nog wel gelezen – enkele weken voor haar dood.

In ieder geval zorgt deze selectie ervoor dat Abe Lenstra niet is opgenomen in dit boek, omdat die niet meer kon worden gesproken. Geeft niets, want die krijgt toch al genoeg aandacht, in tegenstelling tot Johan Zuidema, Martje de Vries of Douwe Visser.

 

Us Johan

Walstra is dol op lijstjes. Het beste dat hij ooit bedacht was het meest populaire Duitse elftal in Nederlandse ogen. Gerrie Mühren, Willi Lippens, Joop Niezen, Ruud Doevendans en David Endt kozen in 2012 op verzoek van Walstra de beste elf Duitse spelers aller tijden.

In Poerbêst heeft Walstra nu een selectie gemaakt van de beste Friese voetballers ooit. Dat Lenstra hierin staat, verrast niemand, maar de keuze voor Johan Cruijff en Marco van Basten dan weer wel.

Us Johan heeft deze keuze te danken aan zijn voorouders, die uit de buurt van Drachten kwamen. En Us Marco heeft een Friese moeder, dus die mag ook meedoen.

Dan mag Us Jurryt eigenlijk ook worden geselecteerd, want die heeft een Friese voornaam. Maar dat vond Us Walstra dan weer niet goed.

Het boek is te bestellen via H. Walstra te Sneek. Maak €13,95 over op banknummer 35.95.10.353 o.v.v. Poerbest met je naam, adres, postcode en woonplaats.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.