Voetbal

Johan Cruijff stond in 1949 voor de eerste keer in de krant

In de krantenarchieven vinden we de kleinste dingen terug. Zo feliciteerde de tweejarige Johan Cruijff zijn oom en tante met hun koperen huwelijk. 

Op 31 augustus 1949 stonden er in het communistische dagblad De Waarheid drie advertenties onder elkaar van de familie Cruyff. Inderdaad, geen Cruijff.

De reden van deze drieklapper van Cruyff was het koperen huwelijk van E. Cruyff en M.M.E. Cruyff – Pols op 18 september 1949. De eerste advertentie was van Theodora Cruyff voor ‘mijn lieve pappie en mammie’. Met als wens: ‘Dat zij nog vele jaren voor mij gespaard mogen blijven is de wens van hun liefhebbend dochtertje.’

Daarna waren Johan en zijn broer Hennie aan de beurt: ‘Dat zij nog veel geluk en voorspoed mogen hebben, is de wens van hun neefjes.’ Johan was toen twee jaar oud en nog bekend onder de naam Jopie.

De laatste advertentie stond op naam van Miepi ter Haak. ‘Dat zij nog vele jaren gelukkig mogen zijn, is de wens van hun liefhebbend nichtje.’

Strak naast deze drie hartenwensen van de jongste Cruyffjes werd keiharde communistische propaganda aanbevolen, want het was tenslotte wel De Waarheid als onafhankelijk doorgeefluik van de Communistische Partij Nederland.

De officiële tekst van de grondwet der U.S.S.R. voor zestig centen, Materialism and Empirio-Criticism van Lenin voor bijna drie piek en De grondslagen van het Leninisme van Stalin voor 75 cent.

Zouden die bij Jopie thuis op de leestafel hebben gelegen?

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.