NieuwVoetbal

Kaart van Rotterdam: waar woonden de vermoorde Joodse Feyenoorders?

In mijn boek Door Wilskracht Zegevieren besteed ik aandacht aan de 27 Joodse leden en donateurs van Feyenoord, die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. In een kaart op Google Maps heb ik van twintig van deze Feyenoorders hun laatste adres in Rotterdam verwerkt. De namen van deze Feyenoorders zijn vanaf nu ook raadpleegbaar via Oorlogslevens – hier. Gratis artikel, maar een financiële bijdrage is welkom – onderaan deze pagina.

In de afgelopen jaren is er veel nieuw onderzoek verricht naar de Joodse leden van Feyenoord, door Mark Lievisse Adriaanse, Jan Oudenaarden, de Feyenoord Supportersvereniging, Joods Erfgoed Rotterdam en het Joods Monument. Met behulp van hun resultaten zocht ik weer verder in het gedigitaliseerde archief van De Feijenoorder bij Delpher.nl. Zo was ik in staat om deze kaart te maken van twintig van de 27 vermoorde Feyenoorders.

Deze bestanden heb ik ook aangeleverd aan de website Oorlogslevens, met wie ik samenwerk om de gegevens van duizenden omgekomen sporters toegankelijk te maken.

Update 3 juni 2020

Via Oorlogsbronnen zijn nu ook de arrestatiekaarten uit Rotterdam uit de Tweede Wereldoorlog te zien, gedigitaliseerd door het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij deze koppeling kunnen we de kaarten bekijken van de vermoorde Joodse Feyenoorders – hier.

Zoek op deze landkaart naar oorlogsverhalen in de sport in je eigen buurt

Namen van oorlogsslachtoffers in de sport raadpleegbaar op Oorlogslevens.nl

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.