NieuwVoetbal

Kaart van Rotterdam: waar woonden de vermoorde Joodse Feyenoorders?

In mijn boek Door Wilskracht Zegevieren besteed ik aandacht aan de 27 Joodse leden en donateurs van Feyenoord, die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. In een kaart op Google Maps heb ik van twintig van deze Feyenoorders hun laatste adres in Rotterdam verwerkt. De namen van deze Feyenoorders zijn vanaf nu ook raadpleegbaar via Oorlogslevens – hier. Gratis artikel, maar een financiële bijdrage is welkom – onderaan deze pagina.

In de afgelopen jaren is er veel nieuw onderzoek verricht naar de Joodse leden van Feyenoord, door Mark Lievisse Adriaanse, Jan Oudenaarden, de Feyenoord Supportersvereniging, Joods Erfgoed Rotterdam en het Joods Monument. Met behulp van hun resultaten zocht ik weer verder in het gedigitaliseerde archief van De Feijenoorder bij Delpher.nl. Zo was ik in staat om deze kaart te maken van twintig van de 27 vermoorde Feyenoorders.

Deze bestanden heb ik ook aangeleverd aan de website Oorlogslevens, met wie ik samenwerk om de gegevens van duizenden omgekomen sporters toegankelijk te maken.

Zoek op deze landkaart naar oorlogsverhalen in de sport in je eigen buurt

Namen van duizenden oorlogsslachtoffers in de sport raadpleegbaar op Oorlogslevens.nl

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.