BoekenVoetbal

Kick Wilstra speelde nooit een officiële wedstrijd

Stripheld Kick Wilstra uit de jaren vijftig was gebaseerd op de drie legendarische voetballers Abe Lenstra, Faas Wilkes en Kick Smit. Ze hebben nooit in een officiële wedstrijd tegelijk gespeeld.

Kick Wilstra is een beroemde stripheld uit de jaren 50. Zijn naam was gebaseerd op drie grote Nederlandse voetbalhelden uit die tijd: Kick Smit, Faas Wilkes en Abe Lenstra. Deze albums worden sinds drie jaar opnieuw uitgegeven.

Het trio Smit – Wilkes – Lenstra heeft alleen nooit samengespeeld in een officiële wedstrijd! Smit zat in Haarlem, Wilkes in Rotterdam en Lenstra in Heerenveen. De enige plek die overbleef voor een gezamenlijke wedstrijd was in Oranje, maar mede vanwege de Tweede Wereldoorlog ging dat niet door. Het Nederlands elftal geen wedstrijden speelde tenslotte niet van 1940 tot en met 1946 – juist op het moment dat de loopbanen van deze drie voetballers elkaar kruisten.

 

Er is alleen een officieuze wedstrijd geweest met de drie spelers in één team: een oefenwedstrijd op 27 februari 1946 van het Bondseftal, een officieus Nederlands elftal. Smit, Wilkes en Lenstra werden daarna wel gezamenlijk geselecteerd voor een officiële interland tegen Luxemburg, maar daarvoor haakte Smit af vanwege een blessure.

Zo werd het trio alleen in de naam van Kick Wilstra verbonden. Smit speelde uiteindelijk 29 interlands, waarvan twee ná de oorlog. Lenstra kwam tot 47 wedstrijden in Oranje, waarvan twee vóór de oorlogsjaren. Wilkes tenslotte debuteerde in 1946 in de eerste na-oorlogse interland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen
Mijn gekozen waardering € -
Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.