NieuwVoetbal

Kijk hier naar filmbeelden van een voetbalwedstrijd in Kamp Westerbork

In Kamp Westerbork is een tentoonstelling geopend over de zogenaamde Westerborkfilm, die in 1944 werd gemaakt. Hierop zien we ook een voetbalwedstrijd, die door Sportgeschiedenis is ingekleurd.

Tot in Kamp Westerbork toe werd er gevoetbald door de Joodse gevangenen. Daar bestaan foto’s en dagboekverslagen van en zelfs bewegend beeld, hier te zien in origineel zwartwit.

Die wedstrijdbeelden zijn afkomstig uit de propagandafilm over het kampleven, in opdracht van kampcommandant Albert Gemmeker. De Joodse filmmaker Rudolf Breslauer moest die maken, zogenaamd om het normale dagelijkse leven te tonen in het kamp. Het was natuurlijk propaganda voor een schijnwerkelijkheid, uiteindelijk nooit gemonteerd tot een eindproduct. Toch is het wereldberoemd geworden door het fragment waarbij het Roma-meisje Settela Steinbach een laatste blik werpt tussen de deuren van de trein naar Auschwitz. Breslauer zelf werd daar trouwens ook vermoord, met zijn hele gezin.

De vastgelegde voetbalwedstrijd is één van de laatste in de interne kampcompetitie, die in 1943 en 1944 werd georganiseerd door de Joodse voetballers Fred Schwarz en Ignaz Feldmann, met instemming van Gemmeker. Dit tweetal speelde mee, maar komt niet in beeld.

Kleurenbeelden

Op verzoek van Sportgeschiedenis werden deze beelden eerder dit jaar ingekleurd door Jurrien Koop, al is het zeer onwaarschijnlijk dat deze kleuren overeenkomen met de realiteit van 1944.

Dat de kleuren niet levensecht zijn, benadrukt ook Bas Kortholt, onderzoeker bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork: “De barakken in de film waren bruin en niet groen. Wij zijn hier als Herinneringscentrum daarom voorzichtig mee. Persoonlijk vind ik dat deze ingekleurde film de omstandigheden goed weergeeft, maar het blijft een schijnwerkelijkheid.”

Waarmee deze kleurenbeelden dus de schijnwerkelijkheid zijn van de schijnwerkelijkheid van het dagelijks leven in Kamp Westerbork.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.