Kijk hier naar foto’s uit 1953 van de bouw van Stadion Het Diekman in Enschede
Op 22 april 1998 was de laatste voetbalwedstrijd in Stadion Het Diekman in Enschede. Het werd zeventig jaar geleden aangelegd tijdens de wederopbouw. Hier zijn de foto’s.
De foto’s zijn uit de Beeldbank van Erfgoed Enschede
Precies 25 jaar geleden speelde FC Twente de laatste wedstrijd in het Diekman Stadion, sinds 1956 in gebruik. TC Twente speelde daar 563 competitiewedstrijden, 48 bekerduels en 34 Europese wedstrijden. De afscheidswedstrijd was tegen Heerenveen en werd met 3-1 gewonnen. FC Twente verhuisde daarna naar het nieuwe Arke Stadion, de huidige Grolsch Veste.
Explosieve ontwikkeling
Met deze wedstrijd kwam er een einde aan het stadion, dat was aangelegd tijdens de wederopbouw. Van de werkzaamheden zijn tientallen foto’s, die worden bewaard bij Erfgoed Enschede. We hebben die op een rij gezet in bovenstaand filmpje.
We zien hier de eerste graafwerkzaamheden, die op 12 november 1953 in gang werden gezet door burgemeester Van Veen, in aanwezigheid van wethouder Horstman, gemeenteraadsleden en nog veel meer vertegenwoordigers van het een of ander. Ook wapperden er vlaggen van de voetbalclubs De Tubanters en Geel Zwart.
De wethouder merkte op dat de plechtigheid het bewijs was dat er grote dingen gebeurden in Enschede op het gebied van de sport. En dat was inderdaad zo, schreef dagblad Tubantia op 3 mei 1955 in een verhaal over de tien jaren sinds de Bevrijding. De krant trok opmerkelijke conclusies over ‘hetgeen er in dit decennium is gedaan aan de verbetering van de sportaccommodatie.’
Sportpark Diekman was daarbij het grootste project, inclusief het stadion. Voor dit complex aan de J. J. van Deinselaan verstrekte de gemeenteraad in 1953 een krediet van 2.243.000 gulden – in onze tijd te vergelijken met zo’n negen miljoen euro. Daar kwam later nog een klein miljoen gulden bovenop.
Burgemeester M. van Veen op een shovel tijdens het begin van de werkzaamheden voor de bouw van het Sportpark Het Diekman. Afbeeldingen uit het fotoarchief Gemeente Enschede via Erfgoed Enschede
Van 15 cent naar twee gulden
Deze aanleg stond symbool voor de enorme veranderingen in de stad. ‘In 1939 gaf de gemeente per jaar per inwoner vijftien cent uit voor de sportaccommodatie,’ somde de krant op. ‘Thans is dit bedrag opgelopen tot twee gulden per jaar per inwoner.’ Dat was dus bijna een vervijftienvoudiging!
Meteen na de Bevrijding waren er nog zes maar gemeentelijke sportvelden in Enschede. ‘Tien jaar later, met de voltooiing van het Sportpark Diekman, zijn het er niet minder dan 22.’ En dan waren er nog eens 43 andere terreinen, waarvan 28 particuliere sportvelden. Zo beschikte de stad in 1955 over 65 sportterreinen – meer dan een vertienvoudiging!
Het aantal sportbeoefenaren in Enschede bedroeg in 1955 ruim 17.000, waarbij er méér gymnasten dan voetballers werden geteld: ruim 6500 tegen ruim 6100. De andere populaire sporten waren volleybal, tennis, korfbal, hockey, handbal, zwemmen en atletiek.
De bouw van het Diekman Stadion zo’n zeventig jaar geleden was daarmee niets minder dan een mijlpaal voor Enschede. En daaraan kwam precies 25 jaar geleden dus een einde aan met de laatste voetbalwedstrijd op die plek. Gelukkig heeft het archief de foto’s nog.