NieuwVoetbal

Kijk terug naar de opening van het Feyenoord Stadion in 1937

Op 27 maart 1937 opende Feyenoord zijn nieuwe stadion, nu bekend als de Kuip. Dit monumentale stadion viert daarmee dus zijn 84e verjaardag. Van die feestelijke dag hebben we filmbeeld.

Het was koud en guur op 27 maart 1937, de dag dat Feyenoord zijn nieuwe stadion in gebruik nam met een wedstrijd tegen het Belgische Beerschot. De toeschouwers moesten zich daarom stevig inpakken, vooral diegenen die onoverdekt zaten.

De feestelijke dag begon op het oude terrein van Feyenoord aan de Kromme Zandweg, waar de vlag werd gestreken. Daarna volgde een estafette naar het nieuwe stadion. Dit ideetje was afgekeken van de olympische fakkeltocht, die het jaar daarvoor voor de eerste keer was georganiseerd, van Olympia naar Berlijn. De Feyenoorders droegen alleen geen toorts, maar de vlag van hun club.

Burgemeester P. Drooglever Fortuyn verrichte in het stadion de eerste aftrap, als een voormalig voetballer uit de negentiende eeuw. Daarmee was het grootste stadion van Nederland uit die tijd in gebruik genomen, zelfs twéé keer zo groot als het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.