NieuwVoetbal

Kijk terug naar de oudste filmbeelden van Oranje én de Rode Duivels

De oudste filmbeelden van het Nederlands elftal zijn van 28 april 1912. Ze werden gemaakt in Dordrecht tijdens de thuiswedstrijd tegen België. Daarmee is het ook de oudste opname van de Rode Duivels.

Op 28 april 1912 was de jaarlijkse wedstrijd tussen Nederland en België, gespeeld in Dordrecht. Het werd 4-3.

De Revue der Sporten plaatste daarna een fotoserie, met onderstaande samenvatting in telegramstijl: ‘Een spannende match — Holland zegeviert met 4-3 — De Belgen, grootendeels met 10 man spelend, toonen een degelijk spel en een taaie volharding — Leroy en Cant buiten gevecht gesteld — Camille van Hoorden, de oude half-back, treedt als doelverdediger vrij gelukkig op — De Belgische achterspelers schitteren — Feith heeft een prachtdag — Fortgens faalt — Bouwmeester een tegenvaller — Holland maakt in de drie eerste minuten 2 goals — Een nooit te vergeten schot van Francken — Göbel houdt een penalty — 14.000 menschen wonen den wedstrijd bij. ‘

Het Nederlands elftal was precies 110 jaar geleden dus al bijzonder populair, blijkt uit de toegestroomde massa. Sterker nog, een jaar eerder was vanwege de enorme belangstelling een tribune ingestort, wat in Dordrecht gelukkig niet gebeurde.

Toch was dit voor Het Sportblad opnieuw het bewijs dat er iets moest veranderen: ‘De wedstrijd van j.l. Zondag heeft weer eens te meer de noodzakelijkheid aangetoond van een groot centraal bondsterrein, een terrein dat gelegen is in een groote plaats, dat gemakkelijk per spoor te bereiken is en dat zonder extra bouwerij plaats heeft voor ongeveer 40.000 personen.’ Twee jaar later werd Het Nederlandsch Sportpark geopend, het eerste stenen stadion van ons land.

Het Nederlands elftal van 110 jaar geleden. Foto uit de KNVB-collectie via het Nationaal Archief

Oudste film van Oranje én de Rode Duivels

De populariteit was zelfs al zo groot dat een cameraploeg de moeite nam op opnames te maken. Dat gebeurde ook al eens op 10 april 1910, alhoewel die beelden allang zijn verloren. Deze film uit 1912 van Oranje is daarmee de oudste die we nog hebben van het Nederlands elftal. Sterker nog, het zijn ook de oudste filmbeelden van de Rode Duivels!

Een mooi shot is rond 2 minuut 30, waar we kunnen zien hoe zwaar de camera’s in 1912 nog waren. Het spel wordt niet soepel gevolgd maar hortend en stotend alsof de filmmaker met alle macht aan zijn camera moest trekken. Op 2 minuut 54 zien we een zware botsing tussen de Belgische doelman Leroy en Francken.

Wat we helaas dan weer niet zien is dit moment, zoals Het Sportblad schreef: ‘Zondag bleven eenige dames heel gemoedelijk een praatje houden, een paar meter binnen de lijnen staande en dreven andere de onhebbelijkheid nog verder door vlak voor Göbel [de Nederlandse doelman] heen te wandelen.’

Maar goed, het zijn wél de oudste beelden de we hebben en daarom gaan we ook niet zeuren.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.