NieuwVoetbal

Kijk terug naar de seizoensopening van Ajax in 1969 in het Amsterdamse Bos

Ajax opent vandaag de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. Het was ooit traditie dat dit in het Amsterdamse Bos gebeurde. We hebben beeld uit 1969.

Ajax heeft lange tijd de gewoonte gehad om een nieuw seizoen te beginnen met een training in het Amsterdamse Bos. Inmiddels gebeurt dat niet op meer op die plek.

Wim Volkers

Via de archieven is te herleiden dat Ajax het seizoen van 1941 opende met trainingen voor de hele club. Op 13 augustus werden het vierde, vijfde, zesde en zevende elftal onder handen genomen door Arie de Wit, samen met de juniorelftallen. Twee dagen later deed Wim Volkers dit voor de spelers van het eerste, tweede en derde elftal. Dat was nog gewoon bij het eigen stadion, bij De Meer.

De oudste melding van een training in het Amsterdamse Bos is van 1957, maar niet als opening van het nieuwe seizoen. Het was juist bedoeld voor de zondagen zonder wedstrijd. ‘U kunt onze ploeg ’s morgens vroeg in het Amsterdamse Bos vinden,’ beloofde het clubblad, ‘waar in het bijzonder de conditie-training beoefend wordt.’ In de jaren erna gebeurde dat vaker, vooral in de winter.

Inzaaiing

In 1969 schreven kranten voor de eerste keer van een seizoenstart van Ajax tijdens een training in het Amsterdamse Bos. Het Parool merkte op dat er voor deze plek was gekozen, omdat de velden in De Meer nog niet beschikbaar waren vanwege inzaaiing van het nieuwe gras.

Voor Ton Pronk liep deze sessie wel uit op een drama, want trainer Rinus Michels deelde hem mee dat hij naar het tweede elftal was overgeplaatst. “Zo’n klap komt verschrikkelijk hard aan,” zei Pronk later die week tegen Het Vrije Volk. “Zeker als je van de prins geen kwaad weet. Werkelijk, ik stond even te suizebollen toen Michels me het afgelopen maandag na die eerste training in het Amsterdamse Bos vertelde.”

Opvallend is dat de jaren erna de trainingen altijd plaatsvonden op de trimbaan in het Bos. Trimmen ontstond precies in diezelfde tijd, eind jaren 60, en werd meteen een rage. Blijkbaar had ook Ajax zich toen op dit nieuwe verschijnsel gestort. Maar dan wel zonder Pronk, want die was na 1969 gestopt bij Ajax.

De foto’s van 1969 zijn nu te vinden via het Nationaal Archief en zijn door Sportgeschiedenis in het filmpje hierboven samengevoegd.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.