NieuwVoetbal

Kijk terug naar het eerste Oranje-doelpunt van Kees Rijvers

Kees Rijvers is overleden op 97-jarige leeftijd. Daarmee nemen we definitief afscheid van de eerste naoorlogse generatie van Nederlandse voetballers.

Op 10 maart 1946 speelde Kees Rijvers zijn eerste interland, net als Faas Wilkes en Piet Kraak. Het was voor Oranje de eerste wedstrijd sinds de Tweede Wereldoorlog.

Nederland had op 12 mei 1940 ook een uitwedstrijd in de planning tegen Luxemburg, maar die wedstrijd werd nooit gespeeld vanwege de Duitse inval. De chaos was zo groot dat deze interland niet eens meer officieel werd afgelast. ‘Ons internationale voetbalseizoen is nogal abrupt afgebroken,’ aldus Sport in Beeld / Revue der Sporten.

Pas zes jaar later hervatte het Nederlands elftal zijn wedstrijden, waarmee een einde kwam aan het langste tijdperk zónder officieel internationaal voetbal.

In 1946 werd er met 2-6 gewonnen. Wilkes maakte in het eerste half uur een hattrick en had zo een debuut zonder weerga.

Kees Rijvers in 1957. Foto J.D. Noske via het Nationaal Archief

Keurig staaltje

Ook Rijvers scoorde in zijn eerste internationale wedstrijd. Na rust maakte hij 4-1 voor Nederland.

‘Na vier minuten kreeg Rijvers de kans zich te onderscheiden,’ schreef het tijdschrift Sport. ‘Hij glipte twee tegenstanders handig voorbij. Dezen verwachtten blijkbaar dat hij de bal zou afgeven, doch in plaats daarvan liep hij door en scoorde met een hard en laag, zij het niet onhoudbaar schot. Een keurig staaltje van den jeugdigen debutant.’

Ondanks de grote zege speelde Nederland niet goed, wat ook weer niet zo heel gek is na een gedwongen pauze van zes jaar. Hoofdredacteur Kick Geudeker was in Sport vooral lovend over de debutanten Kraak, Wilkes en Rijvers. ‘Nederland had bij deze wedstrijd niets te winnen, alleen te verliezen. Een nederlaag, zelfs een gelijk spel, zou heel onaangenaam, geweest zijn. Een overwinning zou als vanzelfsprekend aanvaard worden.

Welnu, als aanloop daarvoor heeft deze wedstrijd stellig zijn nut gehad. Wij kunnen er enige lessen uit trekken en van dit oogpunt bekeken, had deze wedstrijd tegen Luxemburg ongetwijfeld zijn waarde. Verder gaat de betekenis van deze wedstrijd echter niet.’

Rijvers speelde uiteindelijk 33 interlands, waarin hij tien keer scoorde. Van 1981 tot en met 1984 was hij bondscoach.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.