NieuwVoetbal

Kijk terug naar het tv-debuut van Jack van Gelder in 1973

Jack van Gelder is bezig aan zijn laatste seizoen bij Ziggo Sport. Zijn loopbaan bij de televisie begon een kleine halve eeuw geleden bij TROS Sport. We hebben de beelden. Dit artikel lees je gratis, maar een donatie is welkom – onderaan deze pagina.

De Limburgse voetbalvereniging Veritas uit Neeritter is het bezoek van Jack van Gelder in 1973 nooit meer vergeten. ‘Wist u dat de beroemde TV-verslaggever zijn TV-debuut heeft gemaakt met een interview met Neerke Munnecom in Neeritter?’, zo staat op de website. En dat was inderdaad zo, met de uitzending op 2 februari 1973.

Voor zijn eerste tv-klus was Van Gelder naar het verre zuiden gestuurd vanwege de opmerkelijke opmars van de plaatselijke voetbalclub. “Iedere voetballiefhebber weet dat het dorp Volendam met zijn 14.000 inwoners een gereputeerde vereniging voor het betaalde voetbal heeft voorgebracht,” opende hij zijn tv-loopbaan. “Weinigen weten echter dat in het zuiden van het land, op ongeveer honderd meter van de Belgische grens, het dorpje Neeritter met zijn slechts duizend inwoners een volwaardige amateurvereniging bezit. Deze club, Veritas, presteerde het om in zes jaar tijd van de 4e klasse KNVB naar de 1e klasse F te promoveren, in welke afdeling men de toppositie inneemt.”

Geestelijk adviseur

Van Gelder ging op zoek naar de rol, die de club speelde in het dorpsleven. Zo bleken de bewoners helemaal zelf de accommodatie te hebben gebouwd. Hij sprak met coach Munnecom, die zelf meespeelde in het succesvolle team. Ook liep hij een blokje om met pastoor Herman van den Broek, geestelijk adviseur van de club, een bekend verschijnsel bij traditionele katholieke clubs toentertijd. “U moet het zien als een aanmoediging voor de jongens,” aldus de glimlachende pastoor. Wat we dus niet moesten denken was dat hij het elftal voor de wedstrijd toetste op zijn bijbelvastheid.

Veritas werd dat jaar nog kampioen ook, nog steeds het sportieve hoogtepunt van de club. En Jack van Gelder was erbij, als opwarmer voor al die jaren daarna.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.