NieuwVoetbal

Kijk terug naar Nederland – Duitsland in 1923

Op 10 mei 1923 speelde het Nederlands elftal tegen Duitsland. Het was voor de eerste keer sinds de Eerste Wereldoorlog dat dit gebeurde. Kijk hier terug naar de beelden van toen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag de internationale sport plat. De Olympische Spelen van 1916 bijvoorbeeld, die aan Berlijn waren toegewezen, werden afgelast. Het was niet de beste tijd voor sport en verbroedering.

Op 5 april 1914 speelde het Duitse voetbalelftal in Amsterdam tegen Oranje. Het bleek later de laatste officiële wedstrijd van Duitsland te zijn voordat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Op 10 mei 1923 was pas weer de eerste wedstrijd, dus na ruim negen jaar.

De Nieuwe Rotterdamsche Courant was verheugd dat de Duitsers weer sportieve aansluiting vonden. Al in een terugblik op 1922 schreef de krant: ‘Wanneer de voortekenen niet bedriegen, zal het jaar 1923 weer vrede brengen voor verschillende sporten.’

Voor Nederland was het in ieder geval voldoende om het onderlinge voetbalcontact in volle omvang te herstellen. Daarom werd een interland afgesproken in mei op een nog nader te bepalen plaats in Duitsland. ‘Het verheugt ons,’ vond de NRC, ‘dat onze Duitsche sportvrienden aldus weer met de Hollandsche voetballers in contact zullen komen.’

De Duitse organisatie was alleen nog niet optimaal, want bij het vaststellen van een speelstad werd geen rekening gehouden met de bezoekende ploeg. De Duitse bond wees aanvankelijk Leipzig als speelstad aan, maar volgens de NRC was dat een dom besluit: ‘Op zijn zachtst uitgedrukt niet bijzonder vriendelijk, daar wij dan geheel onnoodig een lange en vermoeiende reis hadden moeten maken.’

De Duitse bond kwam daarna met Duisburg, maar dat lag in die tijd nog in bezet gebied. De Nederlandse voetbalbond maakte daarom op 5 maart 1923 bekend dat ook dit geen goed plan was. En zo werd Hamburg de speelstad, op het terrein van voetbalclub Victoria. ‘Reeds weken lang trekken de groote aanplakbiljetten de aandacht,’ meldde Het Nieuwsblad van het Noorden, ‘en de kaartenverkoop gaat reusachtig, zoodat reeds den eersten dag van de voorverkoop de groote tribune uitverkocht was.’

Foto via het Nationaal Archief

Veel toeschouwers

Nederlandse supporters hadden grote belangstelling om mee te reizen, waarbij ze profiteerden van de hyperinflatie in Duitsland. Het verblijf in Hamburg kostte daarom bijna niets, zodat er zo’n duizend Nederlanders op de tribune zaten. Ze hadden 10.000 Mark betaald voor een kaartje, wat bij ons ongeveer evenveel was als één gulden.

Onder de Duitsers in Hamburg zelf was de belangstelling overigens ook enorm, zoals duidelijk is te zien op de filmbeelden. De toeschouwers zaten nog net niet op het veld. Voor de spelers was het bijna onmogelijk om een hoekschop te nemen of de bal in te gooien. Voor de journalisten was zelfs geen speciale plek geregeld, dus die mochten met het kladblok op de knie plaatsnemen op de overvolle tribunes. Vanzelfsprekend werd daarover uitgebreid gemopperd in de Nederlandse kranten, met daarbij de toevoeging dat wij veel beter dit soort wedstrijden konden organiseren.

De wedstrijd zelf viel uiteindelijk tegen en eindigde in 0-0. De Duitsers waren beter, maar konden de Nederlandse verdediging niet passeren. Hoe dan ook: het voetbalcontact was weer in ere hersteld.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.