Andere Tijden SportVoetbal

Kijken: Andere Tijden Sport over het Sovjet-team van 1988

Op 25 juni 1988 verloor de Sovjet-Unie de finale van het EK voetbal. Andere Tijden Sport keek hierop terug door de ogen van de verliezers.


Op 25 juni 1988 verslaat Nederland de Sovjet-Unie in de EK-finale met 2-0. Bijna 30 jaar na dato staat vrijwel ieder detail van die dag nog in het collectieve geheugen gegrift. “Dit is een goed stel, hoor”, klinkt het tijdens de huldiging uit de mond van tv-commentator Theo Reitsma. Het jaar 1988 is voor altijd het jaar van Oranje geworden.

Van de Nederlandse voetballers wist en weet iedereen eigenlijk alles. Van de Sovjets, onder leiding van de mysterieuze bondscoach Valeri Lobanovski, daarentegen, is echter weinig bekend. Nooit spraken de hoofdrolspelers van het laatste ‘Perestrojka-team’ over die dag. In 2012 deden zij dat alsnog in Andere Tijden Sport, onder meer met team-manager Michail Oshemkov, tv-commentator Vladimir Pereturin en de spelers Aleksei Michailitsjenko en Igor Belanov.

Nu weer te zien op Sportgeschiedenis.

Advertentie

Bestel bij Bol.com

 

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.