NieuwVoetbal

KNVB boos op Ajax vanwege snoepreis naar Qatar

Het debat over het WK voetbal in Qatar loopt steeds hoger op. In 1983 was er ook al eens gedoe, omdat Ajax opeens naar dat land reisde, vlak voor een heel belangrijke interland tegen Spanje. Dit artikel lees je gratis, maar een donatie is sympathiek – onderaan deze pagina.

Het Nederlands elftal probeerde zich in de herfst van 1983 te kwalificeren voor het EK voetbal van 1984. Vlak voor de zeer belangrijke thuiswedstrijd tegen Spanje van 16 november werd bondscoach Kees Rijvers verrast door een uitstapje van Ajax naar Qatar voor het ophalen van wat koffers geld in ruil voor een nietszeggend potje voetbal – net als nu dus. Het idee om op de internationals op 10 en 11 november bijeen te roepen als voorbereiding kwam hierdoor in de problemen.

‘Op maandag 7 november vliegt Ajax naar Qatar in het Midden-Oosten,’ schreef het Algemeen Dagblad. ‘Daags daarop speelt de Nederlandse kampioen tegen het nationale elftal van Qatar. Woensdag keren de Amsterdammers terug. Dat zou nog op tijd zijn voor het oorspronkelijke trainingskamp van het Nederlandse team, maar Rijvers vreest dan voor overbelasting van de jeugdige Ajacieden.’

Ajax-voorzitter Ton Harmsen haalde zijn schouders op. “Nu we uit de Europa Cup liggen, zullen we toch ergens ons geld vandaan moeten halen.  We zijn vroeg genoeg terug voor de extra-bijeenkomst.” Bij gebrek aan dwingende ingrepen verplaatste Rijvers het trainingskamp daarop enkele dagen naar achter. Ajax had deze strijd van de KNVB gewonnen.

Bezorgd

In Qatar werd er dan weer niet gewonnen van een gelegenheidsselectie van spelers uit Qatar, Bahrein, Koeweit, Oman, Verenigde Emiraten en Saoedi-Arabië. De Amsterdammers verloren met 2-0, waarna volgens coach Aad de Mos al zijn spelers weer fit in het vliegtuig stapten. “Kees Rijvers kan gerust zijn.”

Maar dat was Rijvers helemaal niet, ook omdat de terugvlucht langer duurde dan gepland. “Ik ben een beetje geschrokken”, zei hij. “Fysiek zijn enkele Ajacieden me tegengevallen.” Hij overwoog zelfs, zo zei hij later, om alle Ajacieden buiten de selectie te houden. Net op tijd bedacht Rijvers dat dit niet zo verstandig was zo vlak voor die belangrijke wedstrijd tegen Spanje.

En inderdaad was het op 14 november alweer goed tussen Ajax en de KNVB. Nederland won van Spanje, maar zou zich uiteindelijk toch niet plaatsen voor dit EK.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.