NieuwVoetbal

Koninklijke UD spoort achttien onbekende oorlogsslachtoffers op

Op het oorlogsmonument van de KNVB staan 24 namen van de Koninklijke UD uit Deventer. Na nieuw onderzoek vond de club nog eens achttien oorlogsslachtoffers. Ook blijkt een voetballer twéé keer te zijn vermeld.

Na het verschijnen van mijn boek Door Wilskracht Zegevieren over sport en de Tweede Wereldoorlog is mijn onderzoek naar dit onderwerp niet afgelopen – integendeel. Al enkele maanden probeer ik te achterhalen wie nou die 2212 voetballers waren op het KNVB-monument in Zeist. En dat is lastig, omdat er niet bij wordt vermeld van welke club ze waren.

Toch heb ik inmiddels van bijna duizend van deze oorlogsslachtoffers herleid wie het waren. Deze gegevens worden gedeeld met Oorlogslevens.nl, zodat die weer worden gekoppeld aan tientallen oorlogsarchieven. Het geeft nieuwe inzichten, omdat zo bijvoorbeeld duidelijk wordt welke voormalige KNVB-leden zijn gesneuveld in mei 1940 of welke jonge spelers zijn vermoord na de beruchte Kindertransporten vanuit Kamp Vught. Meer dan 450 omgekomen voetballers vind je hier.

(Tekst gaat verder onder deze afbeelding)

Over het KNVB-monument schrijf ik ook in mijn boek Door Wilskracht Zegevieren

Deventer

Tijdens mijn onderzoek heb ik tientallen namen gevonden van omgekomen voetballers, die niet op het KNVB-monument staan. Dat is ook niet zo gek, omdat tijdens de onthulling in 1949 nog lang niet duidelijk was wie er allemaal waren omgekomen, vooral in de concentratiekampen en voormalig Nederlands-Indië.

Om de gegevens van deze mensen te achterhalen zijn jubileumboeken en de cluborganen heel belangrijk, zo blijkt in ieder geval in Deventer, bij de Koninklijke UD. Als één van de oudste voetbalclubs van Nederland beschikt die over een fantastisch archief dat nog steeds zeer goed onderhouden, onder meer door Louk Hartong. Precies 75 jaar na de Bevrijding levert het weer een schat aan nieuwe informatie op.

Op het KNVB-monument staan 24 leden van UD, die op mijn verzoek door de archiefcommissie zijn onderzocht om de benodigde gegevens te verzamelen, zoals geboortedag en sterfdatum. Nadat dit was gedaan, doken er nog eens achttien namen op van oorlogsslachtoffers, die niet in Zeist staan vermeld. In bijna alle gevallen ging dit om mensen, die in Nederlands-Indië waren omgekomen.

“Het werpt een ander licht op verhalen,” vertelt Hartong vandaag in dagblad De Stentor. “Dit zijn allemaal studenten van de Tropische Landbouwschool. De studenten waren allemaal lid van UD.”

Dit zijn de namen:

  1. J Abendanon
  2. A. Ackerstaff
  3. B. Borger
  4. E. Cath
  5. N. Drielsma
  6. Jan Hughes
  7. E. de Leeuw
  8. Jacq. van de Mey
  9. Dick Nijhuis
  10. K.P. van Rees
  11. R. Rombouts
  12. W. Schattenkerk
  13. J. Scholten
  14. G. Tuckermann
  15. H. Veenstra
  16. A. van der Vegte
  17. H. de Vries
  18. L.J. Wernink

Dubbele vermelding

Dankzij de medewerking met de Koninklijke UD bleek verder dat Herman ten Bensel twéé keer op het KNVB-monument staat. Zowel UD als Hercules uit Utrecht had zijn gegevens aangeleverd bij de KNVB zonder dat iemand het in de gaten had dat het om dezelfde voetballer ging.

Ten Bensel sneuvelde op 11 mei 1940 in Valkenburg. Hij was oorspronkelijk afkomstig uit Utrecht en als zodanig lid van Hercules. Als student woonde hij in Deventer en was daarom ook aangesloten bij UD.

Dat er zoveel onbekende oorlogsslachtoffers zijn gevonden bij de Koninklijke UD is overigens geen uitzondering. Zo staat HVV, óók Koninklijk, met zes namen op het KNVB-monument. Na raadpleging van de jubileumboeken en het cluborgaan in 1945 vond ik nog eens dertien oorlogsslachtoffers bij deze club. En bij HFC, óók Koninklijk, ging het om elf namen, die wél door de club zelf werden genoemd maar niet bij de KNVB zijn vermeld.

Tips en aanvullingen blijven daarom altijd welkom – hier.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.