NieuwVoetbal

Leo Beenhakker is niet de bedenker van de opmerking ‘De beker met de grote oren’

De Europa Cup 1 kreeg als bijnaam ‘de cup met de grote oren’. Het toernooi heet nu de Champions League, maar de bijnaam is hetzelfde gebleven. Het is een wiki-wijsheid om Leo Beenhakker te noemen als de bedenker hiervan, maar is dat wel zo?

Foto via Wikipedia

Op 2 juni 1971 won Ajax de Europa Cup 1. Twee dagen later schreef De Telegraaf over de huldiging in Amsterdam, waarbij de krant de trofee omschreef als ‘de beker-met-de-grote-oren’. Negen jaar later deed De Waarheid hetzelfde in een verhaal over Nottingham Forest. In 1987 sprak Søren Lerby van PSV de wens uit om de beker met de grote oren ooit eens vast te mogen houden.

Pas in 1988 gebruikte Leo Beenhakker voor de eerste keer de beroemde vergelijking voor de Europa Cup. “Die beker met die grote oren wil ik een keer vasthouden,” zei hij in De Telegraaf, nota bene in dezelfde krant die deze omschrijving zeventien jaar eerder al eens had gebruikt. Beenhakker sprak die ambitie uit als coach van Real Madrid, maar werd dat seizoen gevloerd door PSV, inclusief Lerby die een jaar eerder al had gesproken over de cup met de grote oren.

In een mail bevestigt Beenhakker dat hij inderdaad niet zelf de bedenker is geweest van deze term. “Ik heb ook nooit de pretentie gehad c.q. geclaimed dat deze uitspraak van mij was. In diverse interviews c.q docu’s heb ik regelmatig aangegeven dat ik in 1978, tijdens mijn eerste dienstverband bij Ajax, deze uitspraak te horen kreeg van mijn toenmalige collega Bobby Haarms.”

Kortom: de uitdrukking ‘de beker met de grote oren’ is in 1971 verzonnen door De Telegraaf, maar kreeg pas grote bekendheid in 1988 door Beenhakker.

Advertentie

Bestel bij Bol.com

 

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.