NieuwVoetbal

Leuk voor de verzamelaars: de postzegelseries uit 1974 en 1990 over de wereldtitel van Oranje

Zowel in 1974 als 1990 had de PTT speciale postzegels laten drukken om te vieren dat het Nederlands elftal de finale van het WK voetbal had gewonnen. Die konden allemaal in de prullenbak.

KNVB-voorzitter Meulman (links) met speciale postzegels voor het WK van 1974. Foto Bert Verhoeff via het Nationaal Archief

Filatelist Victor Hafkamp schreef in 1974 een verhaal over het geringe aantal postzegels over sport: ‘De Nederlandse posterijen hebben jarenlang de reputatie gekoesterd niet erg “in” te zijn voor sportzegels met sportmotieven.’ Tussen 1956 en 1972 was er zelfs geen enkele sportzegel gemaakt. ‘Sindsdien lijkt de PTT de schade een beetje te willen inhalen.’

Tijdens het WK Voetbal van 1974 was de PTT, de voorloper van de KPN, dan weer wat te gretig geworden. Volgens dagblad De Tijd was de productie al begonnen van 7,5 miljoen zegels met het opschrift Holland Wereldkampioen 1974. Voor afloop van de finale waren er al 100.000 exemplaren gedrukt, die dus meteen werden vernietigd. Sommige bronnen spreken over een miljoen zegels, die toen al gereed waren. Een gigantische financiële sport dus.

Wie toen toch postzegels wilde hebben met Nederlandse voetballers moest gaan winkelen in het buitenland. In andere landen verschenen na het WK van 1974 namelijk wél dergelijke zegels. Volgens De Leeuwarder Courant kwam er in Equatoriaal Guinea een postzegel met Johan Cruijff; Rwanda legde op een vergelijkbare manier een spelmoment vast uit Nederland – Zweden.

WK 1990

Er bestaat een spreekwoord over ezels zich niet twee keer aan dezelfde steen stoten, maar het tegeltje met deze tekst hing niet op het hoofdkantoor van PTT Post. Net als in 1974 was het bedrijf begonnen met het drukken van postzegels om de wereldtitel van Oranje te vieren. Dit toernooi verliep echter ronduit teleurstellend, want Nederland lag er na de achtste finale uit. Oranje had vier wedstrijden gespeeld, waarvan er geen één was gewonnen.

En dus zat PTT Post opnieuw met een gigantische strop, die volgens de NOS op 25 juni 1990 opliep tot enkele tonnen. Eén miljoen exemplaren moesten worden vernietigd, waar het bedrijf van plan was geweest er zestien miljoen uit te geven de dag na de finale.

Het is nu slechts afwachten of de KPN dit keer het hoofd koel kan houden met een serie over Oranje als wereldkampioen van 2022.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.