Voetbal

Lijstje! Stadions vernoemd naar Nederlandse voetballers

Op de geboortedag van Johan Cruijff wordt het logo bekend gemaakt van de Johan Cruijff Arena – na meer dan twintig jaar wachten. Het is daarmee voor de zevende keer dat een Nederlandse voetballer wordt vernoemd in een stadionnaam. 

Al voordat de Amsterdam Arena in gebruik werd genomen, werd de naam van Johan Cruijff hiermee in verband gebracht. Zo’n twintig jaar later is dat dan eindelijk gebeurd. Voor de makers van de Bosatlas van het Nederlandse voetbal (waaronder ondergetekende) was dit vorig jaar nog te vaag om al op te nemen in onderstaand overzicht.

In een volgende druk moet dat dan maar worden aangepast. Hier zijn alle stadions die zijn vernoemd naar een Nederlandse voetballer. Het zijn er nu zeven: vier in Nederland en drie elders, waarvan één onder constructie.

  1. Het Jan Louwers Stadion van FC Eindhoven. Sinds 1997 vernoemd naar de voetballer die tussen 1950 en 1960 bij die club speelde, net als in het seizoen 1966/1967.
  2. Het Abe Lenstra Stadion van sc Heerenveen, sinds de opening in 1994. De voorganger was al in 1986 naar Lenstra vernoemd.
  3. Het Rat Verlegh Stadion van NAC Breda, sinds 2006. Verlegh speelde van 1912 tot en met 1931 bij NAC.
  4. De Johan Cruijf Arena in Amsterdam.
  5. Het Clarence Seedorf Stadion in het district Para in Suriname, geopend in 2001.
  6. Het Guus Hiddink Stadion in de Zuid-Koreaanse stad Gwangju,  tot 2002 het Gwangju World Cupstadion.
  7. Het Estadi Johan Cruyff in Barcelona op het nieuwe trainingscomplex Espai Barça. Nog in aanbouw.

Zijn we een stadion vergeten, waar dan ook ter wereld? Laat het ons hier weten.

Advertentie

Bestel bij Bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.