Sport en politiekVoetbal

Louis van Gaal voerde actie tijdens het WK Voetbal van 1986

Tijdens het WK Voetbal van 1986 in Mexico voerde Freek de Jonge actie voor de slachtoffers van de aardbeving van 1985 in datzelfde land. Louis van Gaal kwam helpen.

Gast aan Tafelvoetbal voor dak- en werklozen in Mexico tussen Freek de Jonge en Louis van Gaal

Zo’n honderdduizend mensen in Mexico waren in 1985 dakloos geworden na een aardbeving met de kracht van 8,1 op de schaal van Richter. Een groot deel van deze slachtoffers was niet geholpen toen het WK Voetbal een jaar later begon.

Zowel in Mexico als daarbuiten werd daarom de vraag gesteld waarom er géén geld was voor nieuwe huizen en wél voor nieuwe stadions. (In zekere zin is dat eigenlijk altijd de vraag bij een WK Voetbal.) Tijdens de opening van het toernooi in het Azteca-stadion werd de Mexicaanse president daarom massaal uitgefloten.

Ook in Nederland werd hiervoor actie gevoerd en wel door Freek de Jonge, die acht jaar eerder al ervaring had opgedaan met zijn demonstraties tegen de Argentijnse dictatuur. ‘Zondag maakte hij in het NOS-programma Studio Sport bekend, dat hij in het kader van het WK Voetbal een actie gaat voeren voor de armen en daklozen in het door aardbevingen getroffen Mexico,’ aldus De Leeuwarder Courant op 11 juni 1986. ‘Hij heeft zich gebombardeerd tot “het gezicht” van deze actie, die onder de naam Gast aan tafel-voetbal de komende weken door heel Nederland moet razen.’

Louis van Gaal

De huidige bondscoach van Oranje besloot hieraan mee te doen, aldus de krant. ‘Ook vanuit de voetbalwereld is enthousiast gereageerd op het plan van De Jonge. Sparta-aanvoerder Louis van Gaal is van plan de sportredacties van alle dagbladen te benaderen met het verzoek mee te werken aan een prijsvraag, waarbij de nummers één, twee en drie van het WK moeten worden geraden.’

Hiervoor werd een fotomomentje ingebouwd met De Jonge en Van Gaal gezamenlijk bij een tafelvoetbalspel. Als de daklozen in Rusland aandacht willen, weten ze dus nu hoe ze Van Gaal achter zich kunnen krijgen.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.