Lucky Feyenoord
Precies vijftig jaar geleden kreeg Feyenoord op een heel goed moment van de wedstrijd een strafschop in de schoot geworpen. Lucky Feyenoord, vond de Telegraaf.
De strafschop van Lucky Feyenoord op 22 november 1970
Als Ajax eens een mazzeltje heeft, duikt de term Lucky Ajax meteen weer op. Dat heeft de club aan zichzelf te danken, want in 1953 was Ajax Clubnieuws de eerste die hiermee kwam, in een bespreking van de stadsderby tegen De Volewijckers.
Ajax won maar ternauwernood met 3-2. “Het heeft ons niet tegengezeten”, aldus de verslaggever. “Lucky Arsenal huist te Londen en daar onze club met dat lucky – hier zegt men mazzel – ook nog wel eens wat van doen heeft, zijn er lieden, die in navolging van de Londenaars over Lucky Ajax fluisteren.”
Waarmee we dus meteen weten waar de bijnaam Lucky Ajax vandaan komt: het is afgekeken uit Londen. En inderdaad schreven Nederlandse kranten in die jaren met zekere regelmaat over Lucky Arsenal.
Lucky DNA
Ruim vijf jaar later werd deze term ook buiten de eigen kring bekend. In september 1958 had De Telegraaf een verslag van een wedstrijd van Ajax tegen Willem II: “Hoe anders was het met lucky Ajax, dat in de 33ste minuut de handen omhoog stak, toen Pietje van der Kuil heel handig een misverstand tussen Van der Luytgaarden en doelman Feyt oploste door simpelweg de bal in het verlaten doel te prikken.”
En blijkbaar zit het geluk in het club-DNA, want op 5 juni 1967 plaatste Het Nieuwsblad van het Noorden een artikel over de landstitel van de jeugdspelers van Ajax. “Lucky Ajax. Ook het hoogste junioreselftal heeft de reputatie van de Amsterdammers hoog gehouden. Een brok routine en een dosis geluk hebben Ajax de titel van landskampioen bij de jeugdamateurs opgeleverd.”
Lucky Feyenoord
Dat neemt echter niet weg dat De Telegraaf op 16 mei 1969 een keer schreef over Lucky Feyenoord. De dag ervoor hadden de Rotterdammers verloren van het Haagse Holland Sport en leken daarmee hun landstitel te hebben verspeeld. Toen kwamen echter de uitslagen binnen van de nabije concurrenten Ajax en FC Twente, die beide ook hadden verloren.
“Manager Guus Brox wist maar al te goed, dat het dit keer een voor honderd procent lucky Feyenoord was”, zo oordeelde de krant. En hoe, want mede hierdoor won Feyenoord inderdaad de landstitel, waarmee het zich toegang had verschaft tot het Europa Cup 1-toernooi, dat het uiteindelijk zou winnen – als eerste Nederlandse club ooit. De Nederlandse voetbalgeschiedenis had er zonder dat Lucky Feyenoord van mei 1969 heel anders uitgezien!
Dubieuze strafschop
Een jaar later, op 22 november 1970, speelde Feyenoord thuis tegen FC Twente. Tot vlak voor het eind stonden de Rotterdammers met 0-1 achter en was een verlies onafwendbaar. Maar toen kreeg de thuisploeg een dubieuze strafschop in de schoot geworpen.
“Het FC Twente-huisorkest verstopt in de bovenste ring van liet Feyenoord-stadion verstomde”, aldus De Telegraaf. “Epi Drost tenslotte stampte driftig in de drassige graszoden. Het hielp allemaal niets. Arbiter Lau van Raven legde met een simpel gebaar het leer op de stip.” Rinus Israël schoot de strafschop er onberispelijk in, waarmee het verlies toch was voorkomen.
Lucky Feyenoord, schreef De Telegraaf niet geheel onterecht.