Luister naar het voetballied van Willem van Hanegem en Johan Cruijff uit 1985 dat nooit werd uitgebracht
Chef’Special en Armin van Buuren hebben samen met Oranje een EK-nummer opgenomen. Het Nederlands elftal ging ook de studio in voor het WK van 1986, maar die oplage van 50.000 singles werd compleet vernietigd.
Door Martijn Sargentini
Op 20 november 1985 speelde het Oranje van Leo Beenhakker tegen de Duivels van Guy Thijs. Het werd een historische avond voor het Belgische voetbal. Vier minuten voor tijd viel de treffer, die België naar het WK in Mexico bracht. Nederland kon de reis annuleren.
Op het kantoor van Total Artist Management van dhr. E. van Proosdij in Ede heerste meteen een grafstemming. Het door hen geproduceerde feestnummer Nederland naar Mexico, met de arrangementen van Fedor Kooijman, kon de prullenbak in. Er waren al 50.000 singles gemaakt.
Met groot enthousiasme hadden de gebroeders Peter en René Pool uit Utrecht een knalhit geschreven. Rinus Israel, Wim Rijsbergen, Piet Schrijvers, Willem van Hanegem en Johan Cruijff deden belangeloos mee aan een videoclip, die in de Utrechtse Galgenwaard werd opgenomen. Het was allemaal bedoeld om de nieuwe lichting Oranjespelers in Mexico een hart onder de riem te steken. Of deze voetballers ook hebben meegezongen, weten we niet meer.
Nico Haak
De Telegraaf had een fotograaf gestuurd naar de overhandiging van de eerste single. ‘Volgens de oud voetbalinternationals is Nederland al bijkans in Mexico,’ aldus het onderschrift. ‘Gisteren namelijk werd door Nico Haak en heidekoningin Caluna aan enkele ex-spelers van Oranje de grammofoonplaat “Nederland naar Mexico” uitgereikt. Dit onder het motto “talent ’74-’78, supporters van nu”. De netto opbrengst van deze schijf, waaraan Van Hanegem, Rijbergen, Schrijvers en Israël meewerkten, zal bestemd zijn voor de weduwe van Abe Lenstra.’
We hebben de opnames weer gevonden, zodat we dan voor de eerste keer kunnen luisteren naar het voetballied dat nooit is uitgebracht. Het is een prestatie als je dit tot het einde volhoudt.
De 50.000 singles van Nederland naar Mexico hebben de schappen van de platenzaken nooit gehaald. Hte nummer is nooit op de radio geweest.
De videoclip met de oud-internationals is nooit meer teruggevonden, maar misschien duikt dit beeldmateriaal ooit nog eens op. Tot slot: het is opvallend dat veel namen van de spelers op het hoesje verkeerd zijn geschreven.