Voetbal

Meer dan 200.000 toeschouwers voor de voetballers uit Curaçao

In 1946 trok het team van Curaçao ruim 200.000 toeschouwers tijdens een voetbalreis door Nederland.

Nimmer werden hier te lande voor een voetbalwedstrijd zoveel kaarten verkocht als voor deze ontmoeting.

In de zomer van 1946 deed Feyenoord mee aan een vijflandentoernooi in Curaçao – zo kort na de oorlog een onvoorstelbare snoepreis. Uit beleefdheid kregen de gastheren daarna de uitnodiging om ooit eens naar Nederland te komen, wat de voetballers uit Curaçao zich geen twee keer lieten zeggen. Ze stapten bijna meteen op de boot waarna de paniek toesloeg bij Feyenoord. Zo kort na de oorlog was er amper geschikte hotelruimte in de stad en ook moesten er snel tegenstanders worden geregeld. Met veel kunst- en vliegwerk was alles gereed toen Curaçao op 7 augustus 1946 arriveerde.

Vooral doelman Hato kreeg nationale aandacht als ‘de doelwachter van internationaal niveau’, zoals het Limburgsch Daglad hem omschreef. Dat zorgde voor veel nieuwsgierigheid bij de Nederlandse voetballiefhebbers, want door heel het land – Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Groningen, Tilburg en Brunssum – trokken ruim 200.000 toeschouwers naar de stadions.

De bezoekers komen aan in Nederland

In de voorverkoop van de wedstrijd tegen Feyenoord van 20 augustus werden zelfs 62.000 kaarten verkocht. ‘Nimmer werden hier te lande voor een voetbalwedstrijd zoveel kaarten verkocht als voor deze ontmoeting,’ schreef het Vrije Volk.

Achter de schermen echter werd Feyenoord steeds wanhopiger, want hun gasten wilden niet meer naar huis. Er werd daarom een extra wedstrijd in de Kuip gespeeld – nu voor 55.000 toeschouwers – waarna ook de voetballers uit Curaçao er wel klaar mee waren. Zo schreef een verslaggever op de Antillen: ‘De spelers verlangen naar huis en worden ongedurig.’ Toen ze dan eindelijk op de boot naar huis zaten, slaakten de Rotterdammers een zucht van verlichting die in heel het land was te horen.

Volewijckers-Curacao

Advertentie

Retro reclamebord

Bestel bij Bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.