Meer dan 500 foto’s van het Goffertstadion staan allemaal online
In de Maand van het digitaal erfgoed besteedt Sportgeschiedenis aandacht aan de mooiste digitale collecties van sporthistorisch erfgoed. Bij het Regionaal Archief Nijmegen staat de fotocollectie online van het Goffertstadion – hier.
Het stadion in 1950. Foto via het Regionaal Archief Nijmegen
N.E.C. is de afkorting van Nijmegen Eendracht Combinatie. Als oprichtingsdatum wordt die van Eendracht van 15 november 1900 aangehouden, vandaag 122 jaar geleden. Bij het Regionaal Archief Nijmegen ligt het clubarchief, net als de fotocollectie. Die laatste staat online – hier.
Sinds 1939 is het Goffertstadion de thuisbasis, waarvan ook nog eens ruim 500 afbeeldingen online staan – hier. Voor dit werkverschaffingsproject werden werkloze arbeiders ingezet, die handmatig 450.000 kubieke meter grond moesten verwijderen. Dat was overigens niet alleen voor het stadion, want in het park werd nog veel meer gebouwd.
Komende generaties
Dagblad Het Vaderland had hierover een onderhoud met burgemeester Steinweg op 30 mei 1939 – enkele maanden voor voltooiing. Het ambitieuze project, dat uiteindelijk een ton meer had gekost dan oorspronkelijk begroot, was volgens hem bedoeld om de stad Nijmegen voor altijd van aanzien te veranderen: “Het huidige geslacht dient de bedenken, dat het den plicht heeft, ook aan de belangen van komende generaties alle aandacht te schenken.”
Hij rekende voor dat het werk in totaal 202.417 arbeidsdagen had gekost, waarbij gemiddeld 163 arbeiders per week in actie kwamen – 208 werkweken lang. Als we weten dat de loonkosten uiteindelijk ƒ745.000 bedroegen, komt dat neer op ongeveer ƒ3,68 per dag per arbeider. Ook kunnen we hieruit afleiden dat een werkweek toen zes dagen lang was. Het leverde Nijmegen inderdaad wel een park op, dat decennia later nog steeds in gebruik is – net als het stadion.
De opening was volgens een verslaggever historisch: ‘In de annalen van de aan historie toch al zoo rijke Keizer Karelstad Nijmegen zal Zaterdag 8 Juli van 1939 als een belangrijken dag geboekstaafd worden. Deze bladzijde is beschreven met gouden letters en zij herinnert aan de feestelijke opening van het wandel- en sportpark De Goffert waarop iedere Nijmegenaar met recht trotsch kan zijn.’
Ondanks deze ronkende woorden waren er maar 10.000 toeschouwers in het stadion aanwezig – slechts een derde van de totale capaciteit – wat zichtbaar is aan het einde van het gefilmde verslag. We zien daar veel lege plekken, want waarschijnlijk waren de arbeiders en hun familieleden niet uitgenodigd om de feestelijke presentatie van hun werk met eigen ogen te zien. Het zat wel vol notabelen, aldus het verslag, maar blijkbaar waren dat er te weinig om alle zitplaatsen te kunnen vullen.