NieuwVoetbal

Met de landstitel van 1950 nam Limburgia wraak op de KNVB

Op 24 juni 1950 won voetbalclub Limburgia uit Brunssum de landstitel, als eerste Limburgse club ooit. Dat gebeurde door Ajax met maar liefst 6-0 te verslaan, nota bene in Amsterdam zelf.

Het kampioenselftal

Het sportieve hoogtepunt van Limburgia volgde na een ramp zonder weerga, zowel voor Brunssum als de club, zo meldt de website Historie Betaald Voetbal. Op 24 maart 1947 vonden dertien mensen de dood bij een mijnramp in de Staatsmijn Hendrik, de grootste mijnramp in de Nederlandse geschiedenis. Ook bij Limburgia waren leden en supporters omgekomen. Doelman Jacobs bijvoorbeeld had zijn vader verloren.

Voor de naderende uitwedstrijd tegen PSV werd daarom om uitstel gevraagd. De KNVB wees dat echter af met de dreiging van twee punten aftrek als Limburgia toch wegbleef. Op dat moment moest Brunssum zijn doden nog begraven! Zo werd er toch gespeeld met alleen een minuut stilte vooraf voor de slachtoffers. De Eindhovenaren wonnen met 4-2.

De woede in Brunssum was natuurlijk enorm. De landstitel van zeventig jaar geleden was daarmee vooral de sportieve revanche van Limburgia op de vreselijke botte opstelling van de KNVB. Sport is wraak!

Film begint na ongeveer tien seconden

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.