Voetbal

Michel van Egmond wint Nico Scheepmaker Beker

Michel van Egmond heeft de Nico Scheepmaker Beker gewonnen, de vakprijs voor het beste sportboek van 2014. Dat maakte juryvoorzitter Ad Melkert bekend bij Jinek op NPO 1. Van Egmond is onderscheiden voor Kieft, waarmee hij ook al de publieksprijs voor het beste sportboek had gewonnen.

De jury prijst Van Egmond dat hij erin slaagt om hoge verkoopcijfers te realiseren, zonder daarbij concessies te doen aan de kwaliteit.

De Nico Scheepmaker Beker werd woensdagavond voor de elfde keer uitgereikt. Een jury onder leiding van Ad Melkert heeft bepaald dat die aan Michel van Egmond moest worden overhandigd. Eerder won Van Egmond al de publieksprijs voor het beste sportboek én de NS Publieksprijs. Ook de jury van de Nico Scheepmaker Beker is nu van oordeel dat Kieft de prijs voor het beste sportboek van het jaar verdient.

Het is voor de eerste keer dat zowel de publieksprijs als de vakprijs voor het beste sportboek door dezelfde auteur wordt gewonnen – een unicum in de elfjarige geschiedenis van de Nico Scheepmaker Beker.

In de voor hem typerende vlotte schrijfstijl schildert Van Egmond een onthullend en eerlijk portret van een topsporter voor wie de zon altijd leek te schijnen, maar voor wie de schaduw steeds langer werd. Zowel de persoonlijke levenssfeer van Kieft als de typeringen van de verschillende voetbalculturen in Nederland, Frankrijk en Italië waarin hij werkzaam was, is door de auteur raak getroffen in een boek dat voortdurend boeit. De tegenstelling tussen roem op het veld en de verslavingsproblemen buiten de lijnen wordt in een scherpe en humoristische stijl neergezet.

Na Gijp, heeft Van Egmond met Kieft opnieuw een geheel nieuwe lezersgroep tot een gang naar de boekhandels verleid. De jury prijst Van Egmond dat hij erin slaagt om hoge verkoopcijfers te realiseren, zonder daarbij concessies te doen aan de kwaliteit. Bovendien bewijzen Van Egmond en Uitgeverij VI Boeken dat een doordachte marketingstrategie kan werken.

De jury van de Nico Scheepmaker Beker 2014 bestaat uit Ad Melkert (voorzitter), Wilfred van Buuren (sporthistoricus), Gert-Jan van Tilborg (boekhandel Donner in Rotterdam) en Renate Verhoofstad (sportjournalist).

De vier andere genomineerde sportboeken van 2014 waren:
Arthur Van den Boogaard – Zo speelden wij
Wiep Idzenga – Brigadier Kodak
Maarten Kolsloot – Strike Out
Ricci Scheldwacht – Echte hockeyers douchen niet

De verkiezing voor de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van het jaar wordt sinds 2005 georganiseerd. Initiatiefnemers zijn Mark Grijsbach (Sportboek.nl), Carla de Groot (Olympisch Stadion), Jan Pieter Ellerbroek en Jurryt van de Vooren (Sportgeschiedenis.nl).

De publieksprijs en de week van het sportboek vond plaats in samenwerking met Stichting CPNB. De Sociëteit Olympisch Stadion ondersteunt de prijs sinds 2005.

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.