NieuwVoetbal

Na de Duitse inval sneuvelden vijf Limburgse voetballers

In de nacht van 9 op 10 mei 1940 was de Duitse inval. Tijdens de gevechten kwamen vijf Limburgse voetballers om het leven. De links bij hun namen voeren naar hun pagina op Oorlogslevens.nl, waar je verder kan zoeken naar informatie over deze oorlogsslachtoffers. Een gratis bijdrage, maar een donatie voor ons werk is welkom.

De onthulling van het KNVB-monument in 1949 met de namen van de omgekomen voetballers

De eerste voetballer uit Limburg die vanwege oorlogsgeweld om het leven was gekomen, was Hendrik Hubertina André Peters, die al op 8 september 1939 stierf toen het Nederlandse stoomschip Willem van Ewijk tegen een zeemijn liep. Dertig opvarenden verdronken, onder wie Peters. Hij speelde als linksbinnen bij V.I.O.S.T. uit Tegelen. Na een aantal fusies staat deze club nu bekend als SC Irene.

Op 10 mei 1940 sneuvelden twee Limburgse voetballers: Petrus Josephus Johannes Clevis uit Broekhuizenvorst, gemeente Landgraaf, en Antonius Gerardus Hubertus Thijssen uit Swolgen.

Clevis was sergeant mitrailleur scherpschutter en kwam in Katwijk aan de Maas om het leven door een granaat bij de verdediging van de Maaslinie. Hij speelde in het eerste van F.C.E.B., het huidige SVEB. Hij werd 29 jaar.

Thijssen lag in Loosduinen, waar een aanval op de luchthaven werd uitgevoerd door de Luftwaffe. ’s Ochtends om zeven uur was hij al gedood. Hij was aanvoerder van het eerste elftal van Swolgen. Thijssen werd 27 jaar.

Dit verhaal komt uit mijn boek over sport in de Tweede Wereldoorlog – hier kopen.

In de dagen erna kwamen nog drie Limburgse mannen om, die lid waren een voetbalclub. Hubert Arnold Huijs, van Tiglia uit Tegelen, sneuvelde 11 mei bij Someren. Hubertus Philippen, rechtsbuiten van Limbricht uit de gelijknamige plaats, overkwam dat bij Dordrecht. Franciscus Hubertus Doumen uit Steyl werd op 13 mei op de Grebbeberg door miltrailleurvuur in de borst op slag gedood.

Al deze namen staan op het KNVB-monument in Zeist.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.