NieuwVoetbal

Na de UEFA Cup-finale van Feyenoord in 2002 was er ook geen huldiging op de Coolsingel

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam staat geen huldiging van Feyenoord toe op de Coolsingel als de club woensdag de finale van de Conference League wint. Precies hetzelfde verbod was er in 2002 na de winst van Feyenoord van de UEFA Cup.

Een lege Coolsingel, foto Marina Meeuwisse via het Stadsarchief Rotterdam

Tijdens een debat twee weken geleden eiste de meerderheid van de Rotterdams gemeenteraad dat burgemeester Aboutaleb toestemming zou geven voor een huldiging op de Coolsingel, als Feyenoord woensdag de finale wint tegen AS Roma. Volgens Leefbaar Rotterdam hoort die thuis op die plek. “Een volle Coolsingel met feestende Feyenoord-supporters hoort namelijk bij onze stad,” schrijft de stadspartij op haar website. “Dit onvergetelijke moment van vreugde, voor jong en oud, moeten we de Feyenoord-supporters niet ontnemen.” De burgemeester weigert hierin mee te gaan, net zoals zijn voorganger Ivo Opstelten precies twintig jaar eerder.

Pim Fortuyn

De bestorming van Leefbaar Rotterdam van de Rotterdamse gemeenteraad in maart 2002 was overdonderend. Onder leiding van Pim Fortuyn werd de nieuwe partij vanuit het niets de grootste fractie met bijna 35% van de stemmen. Voor de parlementsverkiezingen enkele maanden later leek Fortuyn niets in de weg te staan om hetzelfde te doen door ook in de Tweede Kamer de grootste te worden. Maar toen werd hij vermoord, een schok die in Rotterdam voor zover mogelijk nog groter was dan in de rest van Nederland.

De moord was op 6 mei, twee dagen vóór de UEFA Cup-finale in de Kuip tussen Feyenoord en Borussia Dortmund. Net als nu was Rotterdam volkomen in de ban van deze wedstrijd, waarbij de autoriteiten in de stad rekening hielden met alles wat maar mogelijk was. Alleen de dood van Fortuyn had niemand voorzien, een gebeurtenis die op het moment zelf zo’n impact had dat het volkomen onvoorspelbaar was wat er in de volgende dagen zou gebeuren.

De belangrijkste politici van het moment, onder wie Ad Melkert, werden daarom zeer streng beveiligd. “Als lid van het kabinet had ik de eer de twee Champions League-finales van Ajax in 1995 en 1996 mee te maken,” blikte Melkert terug in 2014, ook bekend als groot Feyenoord-supporter. Op 8 maart 2002 was hij gedwongen om de wedstrijd via tv te volgen.

Ongepast

Nota bene op de ochtend van zijn moord had Fortuyn een bezoek gebracht aan de Kuip om met Feyenoord te praten over de veiligheid in stadions. Bij zijn afscheid nam hij een gesigneerde voetbal in ontvangt, die hij in de achterbak van zijn auto legde. Door deze krankzinnige samenloop van gebeurtenissen was er geen huldiging meer mogelijk op de Coolsingel indien Feyenoord de finale zou winnen, zo was al meteen duidelijk. Op een persconferentie dinsdag, precies tussen de moord en de finale, zei coach Bert van Marwijk zelfs dat hij helemaal niet meer wilde nadenken over een huldiging, maar daar waren zijn spelers en het clubbestuur het dan weer niet mee eens.

Burgemeester Opstelten hakte nog diezelfde dag de knoop door. Bij winst zouden de festiviteiten meteen na afloop plaatsvinden in de Kuip zelf en niet op de Coolsingel. “Want het zou ongepast zijn een dergelijk feest te houden voordat Fortuyn is begraven,” zo lichtte hij toe. En inderdaad werd het allemaal meteen na afloop afgehandeld, want zo vanzelfsprekend is het niet dat er een volle Coolsingel is als Feyenoord een grote prijs heeft gewonnen, al helemaal niet als net de pionier van Leefbaar Rotterdam is vermoord.

Pas in 2008 was er dan eindelijk weer een huldiging bij het stadhuis, na de laatste wedstrijd van Van Marwijk voor Feyenoord, de gewonnen KNVB-finale. “Kijk Bert,” sprak spreekstalmeester Peter Houtman hem bemoedigend toe, “dit is nou de Coolsingel.”

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.