NieuwVoetbal

Na de Watersnoodramp kwam het KNVB-bestuur bijeen voor crisisoverleg

Vijf dagen na de Watersnoodramp was er in Utrecht een eerste crisisvergadering van de KNVB. De situatie in het rampgebied was nog volkomen onduidelijk.

Reddingswerkzaamheden in 1953. Foto via het Nationaal Archief

De KNVB-archieven zijn ondergebracht bij het Nationaal Archief in Den Haag, waaronder de bestuursnotulen. Terwijl in de overstroomde gebieden de reddingswerkzaamheden in volle gang waren, probeerde de officials zicht te krijgen op de ontwikkelingen. ‘Hoewel de materiële schade enorm is,’ zo opende het verslag, ‘wil spreker hier niet in de eerste plaats aan denken, maar wel aan het verlies van vele mensenlevens.’ Met een minuut stilte werden deze slachtoffers herdacht.

Hoofdpunt van de bijeenkomst was het besluit tijdens het rampweekend om de wedstrijden zoveel mogelijk doorgang te laten vinden. Daarop was een enorme hoeveelheid kritiek gekomen, ook omdat veel voetballers als soldaten of hulpverleners waren ingezet. Volgens de aanwezigen kwam dat vooral door een gebrek aan informatie en communicatie. Ook was de bond bang dat veel teams al onderweg waren, waardoor er alleen maar meer chaos zou ontstaan.

Clubs die uiteindelijk zelf hadden besloten om niet te spelen, zouden niet worden bestraft. Voor de zondag daarop werd alles afgelast, omdat er dan een nationale rouwdag was.

Met een oproep aan de clubs hoopte de KNVB een bijdrage te kunnen leveren aan het Rampenfonds. Uiteindelijk heeft deze speciale vergadering precies twee uur geduurd.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.