Na honderd jaar bereikt de emancipatie ook de Klassieker
Het heeft even geduurd met de emancipatie, maar na honderd jaar stappen de voetbalvrouwen van Ajax en Feyenoord dan eindelijk in de voetsporen van hun mannelijke voorgangers.
Ajax – Feyenoord in 1928, foto via het Stadsarchief Amsterdam
Op 19 december speelt Feyenoord in de Kuip tegen Ajax. Deze Klassieker staat ongetwijfeld in het teken van de overstap van Steven Berghuis naar Amsterdam, mits hij die dag niet op één of andere manier uit het elftal wordt gehouden. Het wordt zijn eerste bezoek in Ajax-shirt aan zijn oude werkgever, een nieuwe climax in deze zeer explosieve sportieve rivaliteit.
En dan is die wedstrijd ook nog eens extra beladen door de geschiedenis, omdat de Klassieker net dit seizoen honderd jaar bestaat. Op 9 oktober 1921 speelden Feyenoord en Ajax voor de eerste keer tegen elkaar, volgende week precies een eeuw geleden. Honderd jaar aan sportieve strijd dreigt daarmee op de schouders terecht te komen van Berghuis alleen.
Eredivisie Vrouwen
Dit vooruitzicht overschaduwt een historisch moment van komende zondag. Op het Rotterdamse Varkenoord is dan de eerste officiële wedstrijd van Feyenoord tegen Ajax in de Eredivisie Vrouwen. De Rotterdammers maakten pas vorige maand hun debuut in deze competitie, waar Ajax al sinds 2015 onderdeel van uitmaakt.
Het wordt ook wel eens tijd dat Feyenoord en Ajax elkaar ontmoeten in de belangrijkste vrouwencompetitie van het land. In oktober 2009 sprak Marleen Molenaar als manager vrouwenvoetbal AZ al eens de wens uit dat dit moest gebeuren. “Uiteindelijk streven we naar een volwaardige Eredivisie waarin clubs als Ajax, Feyenoord en PSV vanzelfsprekend thuis horen.” Pas twaalf jaar later komt haar wens uit, waarmee de meest intense sportieve rivaliteit van ons land een extra dimensie krijgt.
Zo heeft het even geduurd met die emancipatie, maar zondag stappen de voetbalvrouwen van Ajax en Feyenoord dan eindelijk in de voetsporen van hun mannelijke voorgangers. Het kan haast geen toeval zijn dat deze doorbraak precies samenvalt met het honderdjarige bestaan van de Klassieker, maar dat is het wél. Door een merkwaardige speling van het lot vallen die historische gebeurtenissen samen, zo zegt de KNVB desgevraagd, die verder ruiterlijk erkent geen weet te hebben van dit naderende eeuwfeest. Alsof de geschiedenis zélf behoefte heeft aan een heel bijzonder voetbalfeestje.
Vertraagde VAR
In 1921 begon het allemaal op het oude Feyenoord-terrein aan de Kromme Zandweg, de voorganger van de Kuip, zo’n vijf kilometer verwijderd van de wedstrijdlocatie van zondag. Natuurlijk werd er niet gesproken over de Klassieker, omdat niemand kon weten welke dynamiek daarna zou ontstaan tussen Ajax en Feyenoord.
Dat neemt niet weg dat er meteen al een grote controverse was vanwege het ruwe spel van de Amsterdamse spelers, in ieder geval in de ogen van het thuispubliek. De verwensingen vlogen over het veld. Ajacied Fons Pelser werd in de 75e minuut zelfs van het veld gestuurd na commentaar op de wedstrijdleiding. ‘Toch stemt het prettig dat onze jongens zich daardoor niet tot ander spel hebben laten verleiden,’ oordeelde clubblad De Feijenoorder tevreden.
Ajax won met 2-3, maar na afloop diende Feyenoord een officieel protest in tegen het eerste doelpunt, omdat de bal niet geheel over de lijn zou zijn geweest. De voetbalbond honoreerde dat enkele weken later, waarmee de einduitslag alsnog op 2-2 werd bepaald. Curieus natuurlijk, want in 1921 waren er geen filmbeelden om de situatie vanuit alle hoeken goed te analyseren. De eerste wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord werd dus beslist door de VAR, maar dan wel per post.
Honderd jaar later beginnen de vrouwen van Ajax en Feyenoord aan hun geschiedenis. Berghuis moet dus nog even wachten.