NieuwVoetbal

Onderzoek naar de gesneuvelde voetballers in mei 1940

Op 10 mei 1940 was de Duitse inval. In de dagen erna sneuvelden ruim 2300 Nederlandse soldaten. Op Voetbalmonument worden in deze maand de namen verzameld van de voetballers, die omkwamen bij de verdediging van hun land. Tot nu toe zijn er ruim 140 namen gevonden, maar het vermoeden is dat het er nog veel meer zijn.

Gemobiliseerde soldaten in Utrecht. Foto via het Utrechts Archief

Het KNVB-oorlogsmonument in Zeist is een nationaal eerbetoon aan 2212 omgekomen voetballers, die hierop met achternaam en initialen worden genoemd – helaas zónder woonplaats, de naam van hun club of hun sterfdag. Het werd in 1949 onthuld tijdens het zestigjarige jubileum van de bond.

Sinds een jaar onderzoekt sporthistoricus Jurryt van de Vooren deze namenlijst om te achterhalen wie deze voetballers waren en op welke manier zij zijn omgekomen, in samenwerking met andere onderzoekers en archiefinstellingen. Zo zijn er ook nog eens honderden oorlogsslachtoffers in het voetbal gevonden, die niet op dit monument staan. Er zijn al zo’n 1500 namen achterhaald, inclusief hun sterfdag.

Gesneuvelde voetballers

Uit dit onderzoek is al gebleken dat veel voetballers zijn gesneuveld tijdens de gevechten na de Duitse inval. In die eerste chaotische maanden was het nog volkomen onduidelijk hoeveel leden de Nederlandse voetbalclubs hadden verloren. De katholieke voetbalclubs, toen nog spelend in een eigen bond, plaatsten elke week sombere overzichten. In tijdschrift De Sportkroniek gebeurde hetzelfde voor de KNVB-leden. In juli 1940 verklaarde de KNVB dat zij 54 leden had verloren tijdens die gevechten.

Helaas is er daarna nooit een definitief onderzoek gekomen over het totaalaantal gesneuvelde voetballers. Ruim tachtig jaar later zijn er al minstens 140 geteld, waarvan er ongeveer honderd op het KNVB-monument staan. Dit zijn de namen:

Bijna vijftig gesneuvelde voetballers staan niet op het KNVB-monument, in de meeste gevallen omdat zij lid waren van de katholieke bond, die pas enkele maanden later fuseerde met de KNVB.

Deze voetballers kwamen vanuit het hele land, zoals uit onderstaande kaart blijkt.

In de maand mei worden op de website Voetbalmonument.nl zoveel mogelijk gegevens verzameld over deze gesneuvelde voetballers. Opmerkingen, aanvullingen, verbeteringen en vragen kunnen hier.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.