Voetbal

Nederland – België in 1937 had de slechtste aftrap aller tijden

Op 2 mei 1937 was de eerste officiële thuiswedstrijd van het Nederlands elftal in de Kuip, toen net geopend. Tegen België begon Oranje met de allerslechtste aftrap aller tijden. En die staat nog op film ook.

Het Rotterdamse stadion werd niet alleen de thuisbasis van Feyenoord, maar was ook voor het Nederlands elftal een belangrijke speelplaats. In totaal heeft Oranje in de Kuip 118 wedstrijden gespeeld – het grootste aantal van alle stadions in Nederland.

De eerste interland in Stadion Feyenoord was op 2 mei 1937, een ruime maand na de officiële opening. België was de tegenstander, de vaste tegenspeler toentertijd van Nederland. In het Nederlands elftal stonden veel spelers, die we ons nu nog herinneren, zoals Leo Halle, Wim Anderiesen, Puck van Heel, Bep Bakhuys en Kick Smit. Het eerste Oranje-doelpunt in de Kuip werd gemaakt door Leen Vente. En dat zag er zo uit.

Hierdoor won Nederland met 1-0.

Vooral interessant is echter de aftrap, die door Oranje werd genomen. Die was ronduit dramatisch – de slechtste die ik ooit heb gezien. Drie Nederlandse spelers staan rond de middenstip voor de aftrap als ze mogen beginnen. Er gaat overduidelijk iets mis, want de bal wordt te ver naar voren gespeeld. Die belandt als vanzelf bij de Belgen, die meteen de aanval inzetten. In de eerste secondes van de wedstrijd ontstaat gevaar voor het Nederlandse goal, óndanks de aftrap.

Ach, kijk zelf maar.

 

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen
Mijn gekozen waardering € -
Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.