NieuwVoetbal

Nederland had al in 1989 het EK vrouwenvoetbal kunnen organiseren

Nederland was in 2017 de organisator van het EK vrouwenvoetbal – de definitieve doorbraak van deze sport in ons land. Dit evenement had al in 1989 in ons land kunnen zijn, tijdens het eeuwfeest van de KNVB.

KNVB-voorzitter André van der Louw was in 1989 geen gastheer van het EK vrouwenvoetbal. Foto Rob C. Croes via het Nationaal Archief

Engeland organiseert dit jaar het EK vrouwenvoetbal, waarbij het land hoopt dat deze sport zich daar enorm zal gaan ontwikkelen. Met hetzelfde idee nam de KNVB precies vijf jaar geleden de organisatie op zich, wat uiteindelijk aardig is gelukt. Het was de eerste keer dat dit evenement in ons land werd gehouden.

Eeuwfeest

Het was alleen niet de eerste keer dat Nederland de organisatie toegewezen had gekregen, want ook het EK van 1989 had hier moeten zijn. De UEFA stemde hiermee in 1987 in, omdat de KNVB in dat jaar zijn eeuwfeest vierde. ‘Het Europees kampioenschap van 1989 zou een belangrijke stimulans kunnen betekenen voor het vrouwenvoetbal in Nederland,’ zoals dagblad De Waarheid hierover opmerkte, één van de zeer weinige media die deze sport toen serieus nam.

Er moest wel aan één voorwaarde worden voldaan, vervolgde de krant. ‘Of Nederland inderdaad de eerstvolgende eindronde mag organiseren is nog geenszins zeker. Daartoe zal de nationale ploeg zich eerst voor die eindronde moeten kwalificeren.’ Er deden namelijk maar vier landen mee aan de eindronde, en één daarvan werd aangewezen als organisator.

Op 5 november 1988 vervloog die hoop na een nederlaag in eigen huis tegen Noorwegen. Daarmee was plaatsing voor de eindronde definitief voorbij, en zo ook de organisatie van dit EK voetbal. ‘De KNVB-jubileumcommissie kan alvast één onderdeel van de feestkalender schrappen,’ concludeerde Bert Wagendorp in zijn verslag in de Volkskrant. ‘Met de nederlaag gingen niet alleen de plannen voor de organisatie van het EK in rook op, maar blijft ook de publicitaire uitstraling voor het vrouwenvoetbal uit. In Nederland, waar vrouwen sinds 1972 georganiseerd spelen, vormen zij vier procent van het totale ledenbestand van de KNVB. Groei zit er de laatste jaren nauwelijks meer in, terwijl de KNVB het vrouwenvoetbal toch als een potentiële groeimarkt blijft zien.’

Pas 28 jaar later kwam het EK vrouwenvoetbal dus alsnog naar Nederland met precies het gehoopte resultaat, waarvan in 1987 al werd gedroomd.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.