NieuwVoetbal

Nederland organiseerde al in 2009 een internationaal vrouwenvoetbalevent

Nederland, België en Duitsland willen het WK Vrouwenvoetbal van 2027 organiseren, precies tien jaar na het succesvolle EK in ons land. Het eerste internationale vrouwenvoetbalevenement in Nederland was al in 2009 in het Olympisch Stadion.

Het Nederlands elftal in 2009 in het Olympisch Stadion, foto via dit stadion

De herinneringen aan het EK vrouwenvoetbal in Nederland van 2017 zijn nog vers. Oranje won, wat leidde tot de definitieve doorbraak van deze sport bij zowel de toeschouwers als de media.

In de jaren daarvoor speelde het leven van deze voetbalsters zich grotendeels af buiten het zicht van de camera en hossende massa’s. De eerste aandacht kwam in 2009 tijdens het EK in Finland, het debuut van Oranje op dit toernooi. Onder leiding van bondscoach Vera Pauw haalde Nederland de halve finale, die live door de NOS werd uitgezonden – een primeur voor de Nederlandse tv. Het vrouwenvoetballetje was gaan rollen.

Een slim plan

Vlak vóór dit EK van 2009 maakte het Nederlands vrouwenelftal de beslissende stap naar een elftal van professionele spelers. Het was tenslotte de eerste keer dat Nederland aan een EK of WK meedeed en daarom hadden de internationals geen enkele ervaring in het spelen van grote toernooien. Ze konden allemaal echt wel tegen een bal trappen, maar waren ze ook hard en slim genoeg voor een slopend toernooi? Er was een slim plan nodig om hierachter te komen.

Het Amsterdamse sportmarketingbureau SoccerID – tegenwoordig SportsGen – hielp daarbij door vlak voor het EK de Women’s 4 Nations Cup te organiseren in het Olympisch Stadion, een internationaal minitoernooi met vier nationale elftallen, waaronder natuurlijk Nederland. In samenwerking met bondscoach Pauw werden ook China, Zuid-Afrika en Zwitserland gecontracteerd, waarbij bewust werd gekozen voor drie landen van drie verschillende continenten. Zo konden de Nederlanders ervaring opdoen met compleet verschillende voetbalstijlen.

Daarmee was het Olympisch Stadion van 11 tot en met 15 juli 2009 de locatie van het eerste internationale vrouwenvoetbaltoernooi in Nederland – een historisch moment op een historische plek.

Topsportgevoel

Nederland eindigde uiteindelijk op de tweede plaats achter China, maar daar ging het Pauw niet om. De tribunes waren nog lang niet zo vol als nu – al helemaal niet als Nederland zelf niet speelde – maar ook daar ging het haar niet om. Het enige wat de bondscoach wilde was dat haar speelsters begrepen wat hun te wachten stond in Finland. Alleen daarom speelde Oranje drie wedstrijden binnen vier dagen in een groot en historisch stadion.

En deze opzet lukte, aldus Pauw. “Op deze plek snapten de speelsters opeens dat ze topsporters waren”, zei ze in 2019 tijdens een bezoek aan het Olympisch Stadion, de plek waar het allemaal begon. Door dat toernooi met de bijhorende druk viel het kwartje bij het Nederlands vrouwenelftal dat het geen spelletje meer was. Het was écht: er moest gewonnen worden en er moest een professionele teamsfeer komen voor een succesvol EK. “In het Olympisch Stadion is dat besef gekomen.”

En dat zegt ook Manon Melis, voormalig topscorer aller tijden van het Nederlands vrouwenelftal. “We draaiden een goed toernooi in voorbereiding op het EK en het was bijzonder om in zo’n historisch stadion te spelen, waar zoveel mooie sportevenementen zijn geweest.”

Een maand later haalden de Nederlandse vrouwen de halve finale in Finland. Het plan van Pauw en SoccerID had gewerkt.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.